Loa Falkman borde be dyslektiker om ursäkt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Stephani, 13: Man skojar inte om oss bara för att vi är lite annorlunda

”Du kanske är lite dum i huvudet” sa operasångaren Loa Falkman till Allsångs-programledaren Petra Marklund.
”Du kanske är lite dum i huvudet” sa operasångaren Loa Falkman till Allsångs-programledaren Petra Marklund.

Jag heter Stephani, jag är 13 år och har dyslexi. Igår satt jag och tittade på det klassiska familjeprogrammet Allsång på Skansen med min familj. Men jag blev väldigt chockad på att Loa Falkman skojade på ett väldigt starkt sätt om oss dyslektiker.

Jag anser att man inte skojar om en grupp människor som jobbar på ett annorlunda sätt och har det lite svårare än andra att läsa och skriva. Jag har själv studerat opera och varit på opera, och det kan vara svårt att förstå. Men det är mycket enklare att läsa på innan, för jag som dyslektiker har svårt att hinna med texten bredvid där det står vad de sjunger.

Detta citat har jag tagit ifrån Aftonbladet:

"När Petra Marklund intervjuade operasångaren förklarade programledaren att hon hade svårt att förstå operainnehållet, och undrade om man behövde läsa på inför en föreställning?

- Men du kanske är lite dum i huvudet? Nej då, man behöver inte alls läsa på utan du öppnar hjärtat och älskar musiken. Det finns så mycket text i musiken, det gör ingenting om man läser på om man är måttligt dyslektisk också, säger Loa Falkman"

Jag tycker inte att det är okej att Loa Falkman, 66 år och kändis, säger så om oss dyslektiker.

Han ska föregå med ett gott exempel för oss unga, men jag tycker att han inte har gjort det nu, utan jag tycker att han har kränkt oss dyslektiker.

Jag skulle gärna vilja att Loa Falkman kommer med en offentlig ursäkt till oss dyslektiker. Jag hoppas att ni stödjer mig.

Stephani Melander, 13 år

Publisert: