Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Lägg inte skulden på de våldtagna tjejerna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2012-03-29 | Publicerad 2012-03-28

Sveriges tjejjourer efter överfallsvåldtäkterna i Örnsköldsvik: Vi är trötta på att få utegångsförbud

Efter överfallsvåldtäkterna i Örnsköldsvik varnar polisen kvinnor i staden för att vistas ensamma utomhus. Många föräldrar har i dagarna samtal med sina tonårstjejer om vad de ska tänka på för att inte råka ut för ett övergrepp. Samtidigt minskar andelen fällande våldtäktsdomar. Budskapet till unga tjejer är tydligt: det är upp till dem att ta ansvar för killar och mäns sexuella våld. 

Men tjejer är trötta på att allt fokus som lägg på deras beteende. På tjejjourernas gemensamma hemsida Tjejjouren.se röstades frågan "lägg ansvaret på förövarna – inte de utsatta" fram som den allra vikigaste.

Män och killar står för nästan allt våld i samhället i dag. Men var finns de i debatten om våldtäkter och sexuella övergrepp? Hur många föräldrar pratar med sina söner om risker, beteende och ansvar?

Att prata om hur tjejer kan skydda sig kan verka harmlöst, ja till och med omsorgsfullt, men det leder till att skuldbördan hamnar på den utsattas axlar i stället för på förövarna. I förlängningen får detta konsekvensen att det blir oerhört svårt att bli dömd för våldtäkt. Bara drygt 300 av över 4000 anmälningar ledde till åtal 2010. Var tredje åtal ledde till friande dom jämfört med omkring ett av 20 åtal i andra brottmål.

"Varje gång jag ska cykla hem från mina danslektioner och det är kolmörkt ute är jag skiträdd. Det känns som att någon ska hoppa fram och överfalla mig... Varför känns det så läskigt och hur kommer jag över min rädsla?" Så lyder en av många frågor som tjejjourerna får.

Vi tror att de flesta tjejer kan känna igen rädslan och de begränsningar i vardagen den innebär. Oron och uppmaningarna att vara försiktig är så vardagliga att många knappt reflekterar över om de bygger på verkliga risker. I själva verket begås de flesta våldtäkter och sexuella övergrepp inomhus och av en bekant eller partner.

Fixeringen vid överfallsvåldtäkter skapar inte bara onödig oro. Den osynliggör också att det är det killar som löper störst risk att utsättas för överfall. Det är de som borde vara mer försiktiga, ha överfallslarm och be flickvännen komma och hämta dem efter träningen. Vi ger mer än gärna bort alla våra tips!

Tjejer är trötta på att bli uppmanade att hålla sig inomhus och på andra sätt behöva ta ansvar för våldet. Nu är det dags att prata om och med killarna. Tidigare i år skickade Sveriges tjejjourer in nästan 2000 namnunderskrifter till ansvariga ministrar och krävde en satsning på förebyggande arbete med fokus på kopplingen mellan normer för manlighet och våld.

SKR och Roks tjejjourer kräver nu:

Sluta osynliggöra killar och män både som förövare och utsatta.

Resurser och stöd till skolor så att det kan leva upp till läroplanens krav på att verka för jämställdhet och att ge alla elever kunskap om kropp, sex och relationer

Kvalitetssäkra våldtäktsutredningarna

Inrätta en granskningskommission för att identifiera brister i utredningskvaliteten i polisens och åklagarnas hantering av våldtäktsärenden

Till sist, så kräver vi bättre kunskap och färre fördomar om hur en våldtagen kvinna är och agerar, i våra rättssalar. Och tydliga, välskrivna hovrättsdomar som stärker rättssäkerheten för våldtagna.

Först då kan vi svara den 15-åriga tjejen som mailar oss, att hon kan sluta vara rädd på sina cykelturer.

Angela Beausang

Carina Ohlsson