Debatt

Kungabarnen är inga barn längre

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Rebecca Weidmo Uvell om apanaget: Dags att börja försörja sig själva

Kungafamiljen vill ha mer pengar, närmare bestämt knappt 12 miljoner mer. För att familjen växer. Och det är ju sant i någon teknisk mening, eftersom vi nu fått en ny prins och alldeles nyss en nyfödd prinsessa.

Men som alla andra familjer anno 2012 borde också kungafamiljen minska ur ett ekonomiskt perspektiv. Kungen borde om något äska mindre pengar än tidigare, inte mer.

Vi har två stycken kungabarn som är runt 30 år och jag vill inte vara den första som säger det, men hallå Madeleine och Carl-Philip: Ni är kungabarn – men inte barn. Ni är inte yngst i familjen längre, faktiskt snart knappt unga. Det är dags att klippa navelsträngen och med stolthet säga, jag försörjer mig själv. Jag betalar mitt eget uppehälle, jag är inte beroende av vare sig pappa eller staten.

Prinsessan Madeleine bor inte ens i Sverige och nyligen kunde vi läsa att hon blivit sambo med sin rika pojkvän i New York. Vad väntar du på? Märtha Louise av Norge, er polare, är ett föredöme här. Hon lever inte sedan många år på staten. Känns det läskigt att stå på egna ben, slå henne en pling för lite pepp. Hon ställer säkert upp.

Och vad gäller den nya lilla familjen kan jag bara som nybliven mamma själv konstatera att deras utgifter knappast kommer öka på ett bra tag, blöjor och växande bebisar till trots. Kronprinsessan lär inte ansöka om föräldrapenning från Försäkringskassan inom kort och prins Daniel inte ta ut några pappamånader.

Några krogbesök, fina semestrar och kul shopping eller annat man som barnlös spenderar sin tid och pengar på kommer inte på länge kunna prioriteras. Säg hej då till schyssta kläder, sena roliga middagar med vänner och shoppingweekends i Paris. Och säg god dag till trikå, pasta i soffan och däcka klockan 21 på lördagar av pur utmattning.

Välkommen till småbarnsåren.

Rebecca Weidmo Uvell

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Rebecca Weidmo Uvell

ÄMNEN I ARTIKELN

Rebecca Weidmo Uvell