ÅSIKT

Avhumanisering är förtryckarens tillflykt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Replik från Palestinas ambassadör om våldet i Mellanöstern

Israeliska ledares demonisering av palestinier får oproportionerligt stort genomslag, skriver debattören.

DEBATT. Replik på Isaac Bachmans debattartikel ”Barnen föds inte till mördare – de skolas” publicerad den 2 maj.

Det finns olika sätt att hantera konflikter. Vissa gör det med uppriktigt och söker lösningar, hur smärtsamma de än kan bli. Andra försöker försvara sina orättfärdiga handlingar och angrepp samt hålla konflikten vid liv genom att demonisera den “andre”. 

Avhumaniseringens psykologi är lika fascinerande som upprörande. Förtryckare har alltid använt sig av denna taktik sedan urminnes tider för att behålla kontrollen, rättfärdiga våldet och legitimera rasismen. I Israel/Palestina-konflikten har den systematiska avhumaniseringen av palestinier under nästan ett halvt sekel främjat den fortsätta ockupationen och de fortlöpande grova kränkningarna av palestiniernas mänskliga rättigheter.

Israeliska ledares demonisering av palestinier får oproportionerligt stort genomslag. Den bidrar till ett fientligt, polariserande och farligt klimat som hyllar brutalitet och förhärligar grymhet, särskilt när den riktas mot palestinier.

Detta framgick med all önskvärd tydlighet i efterspelet till den israeliska soldat som fångades på film när han avrättade en skadad palestinsk man i den ockuperade staden Hebron medan israeliska sjukvårdare såg på utan att lyfta ett finger. Soldaten fick ett brett offentligt stöd för den utomrättsliga avrättningen. Politiker, riksdagsledamöter i Knesset, borgmästare, konstnärer med fler stämde in i hyllningarna av soldatens agerande. Han beskrevs som en “hjälte” samtidigt som de krävde att han inte skulle ställas till svars för sitt brott.

I en stor manifestation i Tel Aviv den 19 april skanderade människor ”död åt araber” och viftade med plakat med rasistiska paroller som “döda dem alla”. Allt detta vilket dokumenterades av den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem.

Den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu meddelade nyligen, helt ogenerat, att han tänker bygga murar runt Israel för att skydda landet mot “odjur”, med hänvisning till palestinier och andra arabiska folkslag med gräns mot Israel.

Israels vice försvarsminister, Eli Ben Dahan – en person som bidragit till att kontrollera varje liten detalj av palestiniers vardag på den ockuperade Västbanken, inklusive östra Jerusalem och Gazaremsan – sade i en radiointervju att palestinier var ”djur” och ”inte mänskliga”. Dahan förklarade också att, ”en jude har alltid en mycket högre stående själ än en hedning, även om han är homosexuell”. 

Ledaren för arbetarpartiet i Israel, Isaac Herzog, sa nyligen till partimedlemmar att, troligen för att öka stöd bland sina judisk-israeliska väljare, borde de göra sig av med uppfattningen att de är ”arabkramare”.

Att odla den här typen av hat och avhumanisering har möjliggjort för en rad av israeliska regeringar att vidmakhålla sin militära ockupation av Palestina, förneka palestinierna sina grundläggande rättigheter till frihet och självbestämmande och ha överseende med den israeliska arméns brutalitet gentemot den palestinska civilbefolkningen, allt för att kunna vidmakthålla ockupationen. 

Internationellt överöser Israel allmänheten med falska anklagelser mot palestinierna som avhumaniserar dem och målar upp dem som monstruösa varelser som frossar i våld och blod. Detta gör man för att undvika att diskutera fakta eftersom man inte kan försvara ockupations-, koloniserings-, och förtryckarpolitiken, samt den öppna rasism som river sönder tvåstatslösningens möjligheter och krossar vårt folks hopp om en framtid med värdighet och frihet.

Spin doctors lägger energi och pengar på att sprida dessa osanningar och rasistiska tillmälen  för att dölja verkligheten, som är lika enkelspårig som förödande. Jag avslutar med Konfucius ord: ”Att veta det rätta och inte göra det är brist på mod”.

Hala H. Fariz, Palestinas ambassadör i Sverige

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.