ÅSIKT

Basinkomst löser inte vår försörjning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Replik från Kerstin Eldh om medborgarlön

REPLIK. Waldemar Ingdahl förespråkar basinkomst och nämner ett förslag i Schweiz på 21 000 per månad till varje vuxen. Detta exempel verkar inte realistiskt.  Ann-Marie Pålsson sa nyligen att 10 000 kronor till alla vuxna motsvarade 800 miljarder per år. Statens budget för 2016 beräknas till ca 860 miljarder. 

  Hans andra exempel är Friedmans negativa inkomstskatt, vars syfte var individuella marknadslösningar för att stärka marknaden på det solidariska samhällets bekostnad.

    Basinkomst fokuserar på pengar i stället för den reella försörjningen som handlar om resurser i form av naturtillgångar, teknik och människor samt hur vi organiserar oss för att producera mat, sjukvård, bostäder, kultur m.m. Pengar har inget värde i sig själva. De är en metod att fördela resurser och kan lätt manipuleras.

Det finns en övertro på pengar, som om de har en magisk kraft. Trisslotter och vadslagningsfirmor lovar evig lycka om vi vinner en massa pengar. Riskkapitalister samlar pengar som Joakim von Anka genom att ta från resurser till skolor, vård och omsorg.

    Penningfetischismen tar bort blicken från försörjningen. Pengar vi betalt till AP-fonderna går inte till bostäder, och fossilfri energi. De skickas till börsen och satsas på miljöförstörande gruvbrytning och företag som det som lägger ner Findus i Bjuv.

    Frågan om makten i samhället lämnas helt obesvarad. Varför skulle de som lägger beslag på de största resurserna vilja dela med sig till basinkomst? 

Kerstin Eldh

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM