ÅSIKT

Män i hederskulturer – ni är helt maktlösa

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Debattören: Männen är inte starkare än den kvinna de betraktar som sin

Foto: Det är inte mannen som har makten i en hederskultur – det är kvinnan. Hon äger makten i form av sin heder. Ett snedsteg och mannens ställning och existens i klansamhället är slut. Fadime-fallet är ett sådant exempel, skriver Esme Güler som själv lever med hederskultur.

DEBATT. I hederskulturen kan det se ut som att mannen har makten och kvinnan är den maktlösa.

Att mannens makt över kvinnan och övriga samhället är stort.

I mitt perspektiv är det snarare tvärtom.

Mannen är maktlös på grund av hederskulturen. Mannens ställning i samhället är totalt utlämnad till kvinnan.

På grund av detta både kontrolleras och regleras kvinnan i hederskulturen.

Resultatet blir att alla så klart är förlorare i hederskulturen.

Kvinnan är den som äger makten i form av heder. Kvinnan har mannens heder, via sin kropp och beteenden. Ett snedsteg av kvinnan kan göra slut på mannens ställning och existens i klansamhället. Respekten, statusen, gemenskapen och tillhörigheten till klansamhället hotas.

Fadime-fallet är ett sådant exempel.

Följderna blev sådan att hon mördades av sin egen familj.

Att återta makten och sin status i samhället driver mannen till mord och andra våldsamma ageranden.

Mannens ägande av kvinnan handlar om ägandet av hedern. Mannen måste äga kvinnan som har deras heder för att bibehålla makten, ensam är han maktlös. Men få diskuterar hur små de män som upprätthåller den egentligen är. De är som sagt inte starkare än den kvinna de betraktar som sin.

När killar är småbarn uppmuntras de att vara stolta över sitt könsorgan, det skall visas öppet och firas (omskärelsefest) medan småflickors könsorgan täcks, är onämnbart och inte bör visas.

Flickan uppmanas i barndomen att hon ska skämmas för sitt könsorgan. Könsorganet tillhör och ägs av hela klansamhället. Det skall kontrolleras och regleras. Det är just därför oskuldskravet är stort i hederssamhället. Hela samhället har äganderätt till flickans könsorgan. Det skall vara orört tills samhället bestämmer någon lämplig kandidat för ensam äganderätt. Den utvalda kandidaten har skyldighet att visa samhället att hon är oskuld på bröllopsnatten i form av blödning på lakan.

Där sitter både tjejen och killen med krav av klansamhället redan från första natt på sin samlevnad. Visst är det så att vi alla är förlorare i en patriarkal struktur.

Krav från samhället gör mannen slav under kvinnans agerande och kvinnan till slav till mannens behov av kontroll, ägandet.

Att komma åt hedersproblematiken bör börja med att förstå beteenden och orsaker till dem.

Hederskulturen existerar även i utbildade, akademiska familjer. Det är ett sätt att vara och leva. Så länge klanen, samhället styr och kontrollerar individer kommer problemet bestå.

Under sommaren reser många familjer till det område jag en gång kom från. Oskuldkontroller görs före resan. En del av pojkarna och flickorna kommer hem som gifta och får leva med hederskulturen i Sverige.

Följderna är ofta kända i förorterna som kollektiv kontroll på kvinnor och tjejer av landsmännen. Hederskulturen blir ett samhällsproblem som få vet hur man ska hantera.

Det handlar mycket om strukturer. Om hederskultur lyckas brytas så tjänar inte bara kvinnor på det utan också männen.

Personal i förskolan, skolan, fritidsgårdarna och socialen bör få mer kunskap om dessa förtryckande strukturen och hur man kan genomskåda vad som sker.

Jag som person vet att situationen är svår men den måste lösas. Alla vinner på det.

Esme Güler

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.