ÅSIKT

Här är hela vårt svar på DN:s fråga

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Replik från Journalistförbundet om förtroendevalda från SD

Foto: Jonas Nordling.

REPLIK. Martin Klepke menar i ett debattinlägg hos Aftonbladet att Journalistförbundet visar ”öppna famnen för dem som mordhotar de egna medlemmarna” och att förbundet  svarar ”glatt ja” på frågan om SD:are kan bli förtroendevalda. Bakgrunden är en enkät som Dagens Nyheter utfört.

För att det inte ska råda någon tvekan om vad vi svarat så återger vi hela svaret nedan.

Fråga: ”Kan man vara förtroendevald, eller på annat sätt ha ett uppdrag, i ert förbund och samtidigt ha ett uppdrag i Sverigedemokraterna?”

Svar: ”Journalistförbundet är partipolitisk obundet och eventuell partitillhörighet är inget som påverkar huruvida en person kan vara medlem eller inte. Kriteriet för medlemskap är att man är verksam som journalist. Journalistförbundet värnar demokratin och enligt våra stadgar ska alla förtroendevalda inom förbundet verka för medlemmarnas intressen på grundval av alla människors lika värde.”

För övrigt bör det inte råda någon tvekan om att Journalistförbundet har mycket stor insikt i medlemmarnas vardag, inte minst utifrån den utsatthet som alltför ofta drabbar kollegor över hela landet.

Och arbetet med att uppmärksamma och stävja denna utsatthet har få drivit med samma engagemang som Journalistförbundet.

Jonas Nordling, förbundsordförande Journalistförbundet

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM