ÅSIKT

Synen är sig lik på oss företagare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Replik från entreprenören Dan Olofsson om vinster i välfärden

REPLIK. Vänsterns syn på oss företagare är sig lik sedan över hundra år tillbaka. Daniel Suhonen uttrycker det väl i Aftonbladet Debatt den 23:e mars: "Varje krona som plockas ut ur välfärden som vinst eller bonus eller skatteflykt är en stöld".

Det sunda behovet av en vinst buntas ihop med skatteflykt och allt är stöld enligt Suhonen.

Ilmar Reepalu, skrev härom dagen på DN-Debatt att kvalitén ofta uppstår i mötet mellan brukare och personal. Här har vi en av nyckelfrågorna. Ska bedömningen av kvalité göras av varje brukare som kan byta leverantör om kvalitén är för dålig eller ska den avgöras av proffstyckare som Suhonen som inte vill ha några alternativ?

Suhonen uppger aldrig att den utdelning som de som investerat får ut är i snitt 2,8 procent av omsättningen. Han uppger aldrig heller att välfärdsbolaget i snitt har 15 anställda.

Alla de hundratusentals brukare som varje dag väljer privata alternativ kan inte ha fel. Lika lite kan de väsentligt fler som väljer offentliga alternativ ha fel. I grunden avgörs detta av personalens engagemang och kompetens. Härtill är faktorer som mångfald, valfrihet, möjligheten att starta nya koncept, viljan att investera och konkurrens viktiga för att driva utvecklingen. Allt detta vill Suhonen ta bort - inte för att han har några fakta att uppvisa – utan för att han har en politisk övertygelse långt till vänster om den mittfåra som styr svensk politik. Och med detta synsätt saknar det tyvärr betydelse vad den enskilde brukaren tycker.

Dan Olofsson

Entreprenör i IT-sektorn

ARTIKELN HANDLAR OM