ÅSIKT

Fler hemlösa än saknade i katastrofen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Med all respekt och trots all den sorg som vi känner för alla människor som drabbats av den enorma katastrofen i Asien. Är det ändå med en viss undran vi betraktar denna enorma uppslutning, det engagemang som med sådan oerhörd kraft har väckts hos den vanliga medborgaren.

Vi vill verkligen inte väcka anstöt eller konkurrera om uppmärksamhet, men det är mycket svårt att inte se paralleller med hur de hemlösa har det här i Stockholm.

Politikerna och socialen skiter i människor som är hemlösa, missbrukar alkohol eller andra droger. För om du, som många av dessa människor skulle tappa greppet, då ska du vara tacksam om det finns ett skyddsnät runtomkring dig av folk som bryr sig.

För det gör det inte och då finns det en riktigt ruskig välgörenhetsmarknad där och väntar på dig. En marknad som är helt beroende av att människor lever under mycket svåra omständigheter.

Om det skulle vara så att du har tillräckligt mycket otur och trillar tillräckligt mycket utanför, kan du fastna i klorna på en industri som omsätter tillräckligt stora summor för att kunna lösa alla problem på en enda dag.

Om den visste hur man gjorde och om den ville, men det gör den inte.

Denna marknad styrs som allt annat i vår välfärd – utav konkurrens.

Det finns människor som ligger på våra gator och fryser just nu. De som inte har någon kontakt med sina barn eller anhöriga och som varje kväll söker sig till portar och offentliga toaletter efter någonstans att sova.

Många har kanske släpat runt på det här sättet i flera år utan att möta någon större förståelse från myndigheter eller från allmänhet. En del av oss frågar sig kanske om detta kan göra så att folk får upp ögonen.

Andra kanske sorgset tänker: Medkänsla är inte till för alla.

En tredje säger att pengar har aldrig hjälpt oss. Det har samlats in ungefär 574 miljoner kronor till de drabbade i Asien. Och det saknas över 1 000 svenskar.

Dessa pengar som samlats in motsvarar nästan det Stockholm stad lägger på de hemlösa varje år.

Bara i Stockholm finns det fler hemlösa. Regeringen erkänner att vi har 3 370 i Stockholm. Det politikerna gjorde de första dagarna i katastrofens skede var precis vad de gör och har gjort för oss hemlösa i evigheter. De frivilliga krafterna går till handling medan politiker försvarar sina positioner och vädjar till de upprördas besinning. Sen lägger de sin energi på att kontrollera aktörerna i stället för att agera själva. Hur kan man till exempel som politiker ha en vision att halvera hemlösheten?

Rolf Nilsson (Ordförande för Stockholms hemlösa)