Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evert, Eilert

Sluta ge bullar till skolbarnen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-02

härligt   men farligt  Det är inte synd om barn och ungdomar som får mindre sötsaker och feta bullar. Det är tvärtom synd om de barn som inte får hjälp att undvika övervikt , skriver professor Claude Marcus.

Bullar och godis har nästlat sig in i skolvärlden.

Mota bort dem därifrån bums, tipsar Claude Marcus, professor på barnfetma.

– Kräv att själva bestämma vem som ska ge barnen godis. Om någon ska ge bullar till barnen så är det kanske mormor och inte dagisfröken!

Ta bort läsk, godis, saft och andra sötsaker från våra barns vardagsliv! Detta är faktiskt inte så självklart som det låter. Vi hör när vi är ute i skolorna att både lärare och fritidspersonal tycker att det är ”synd om barnen” om man föreslår att skolan och fritids ska vara fria från sötsaker.

Godis, läsk, glass och bullar har blivit en så självklar del i barnens vardag att det är ”synd om barnen” om man tar bort det. Visst kan man förstå att godisbelöningar är praktiska att ta till om barnen varit duktiga. Visst kan det vara roligt att fira födelsedagar i skolan med lite glass, och någon enstaka gång gör det väl inget? Problemet är att det inte blir någon enstaka gång! Våffeldagar, semmeldagar, jul, påsk, alla helgons dag, alla hjärtans dag, födelsedagar, fredagsmys – både i skolan och på fritids, belöningar när barnen har varit duktiga, och sedan någon gång när det känns ovanligt grått och trist ute? Allt detta gör att det blir regel snarare än undantag att sötsaker serveras i skolan och i fritidsmiljön.

I USA är cirka 40 procent av barnen överviktiga och vi är snart på väg dit. Vi kan inte fortsätta att odla en livsstil på skolan och på fritids som nästan hälften av våra barn inte tål.

Det är inte synd om barn och ungdomar som får mindre sötsaker och feta bullar. Det är tvärtom synd om de barn som inte får hjälp att undvika övervikt. Redan i åttaårsåldern kan man hos barn med fetma se förändringar i blodkärlen som är förstadier till åderförkalkning. Åderförkalkning kan i sin tur leda till hjärt-kärlsjukdom och för tidig död.

Fetma och övervikt bland barn fortsätter att öka. Mer än ett barn av fem lider av övervikt eller fetma. Detta vet alla i Sverige i dag, men ändå blir bara allt fler barn överviktiga. Vem gör något för att bromsa utvecklingen?

Regeringen tillsätter utredningar men det tar inte tar bort någon övervikt och mängder av handlingsplaner finns redan. Stockholms stad planerar skrytbyggen i miljardklassen för arenaidrotten trots att många skolbarn saknar riktiga gymnastiksalar. Detta är ingen rimlig prioritering.

Stockholms läns landsting har som vision att halvera fetman i länet till år 2013, Västra Götalands-regionen och Skåne län har också projekt för att dämpa fetmautvecklingen. Men ännu är det mest läpparnas bekännelse och vi saknar de konkreta politiska beslut som krävs för vi ska kunna hantera det hot mot folkhälsan som fetma utgör.

Men, invänder kanske någon, har bullar i skolan så stor betydelse om ändå föräldrarna låter sina barn äta massor av onyttigheter hemma? Det föräldrarna gör har självklart stor betydelse. Man ska dock inte glömma bort att under en normal skolvecka så står skola och fritids för 35 procent av sex- till tio-åriga barns måltider och det är små mängder extrakalorier som gör att en normalviktig sexåring utvecklas till en överviktig tioåring.

Skola och fritids har också stor betydelse för att skapa normer kring vad som är sunt och rimligt. Det är inte lätt för föräldrar att sätta gränser för godisätande om inte ens de som har pedagogik som yrke förmår att hitta alternativa vägar att ha roligt, fira födelsedagar och högtider. Tänk på vilket grupptryck det blir på föräldrarna att ta med sig glass för att födelsedagarna ska firas när ”alla andra” gör det. Det börjas redan tidigt på dagis. Och inte räcker det med en liten pinnglass, nej rikligt ska det vara!

Så ta bort godis och läsk, kakor och bullar från sortimentet i skolfiken, bestäm i skolan att matsäcken som ersätter skolmåltiden vid utflykten och idrottsdagen inte ska innehålla sötsaker.

Alla ni proffs som finns runt våra barn, använd er pedagogiska skicklighet att hitta vägar som inte går genom magen för att fira ihop med barnen.

Alla föräldrar: Kräv att själva vara de som bestämmer hur mycket bullar och läsk era barn ska få sätta i sig. Kräv att själva bestämma vem som ska ge barnen godis. Om någon ska ge bullar till barnen så är det kanske mormor och inte dagisfröken!

Claude Marcus (professor vid Rikscentrum för överviktiga barn)