ÅSIKT

”Bevara Mosebacke!”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Mosebacke – ett unikt etablissement.
DEBATT

Kreativiteten är som en drog man inte kan undfly – med eller utan pengar. Att möta publiken i ett nu, där inget går att vare sig ångra eller återskapa. Någon som gråter ömsom skrattar. Det en genuin upplevelse att få vara scenkonstnär. Om det ska betraktas som lönsamt eller inte kan aldrig någon kulturminister eller statlig utredning besluta över. För att scenkonsten ska överleva måste nyskrivna dramer få ta tid och plats. Få möjlighet att framföras på en scen inför publik.

En sådan unik scen är Mosebacke Etablissement.

På Mosebacke har vi arbetat till och från i fjorton år. Först var det Git Magnusson och Bosse Stenhammar som gav oss chansen. ”Må bra för fan” hette den första föreställningen. Nu är det Conrad Nyqvist som ställer sig bakom sina artister. När vi har utsålt ger an någon annan grupp mer utrymme på Mosebackeaffischen. När det går trögt sätter han in annonser i de stora tidningarna. Vi får största delen av intäkterna, Mosebacke behåller en mindre del. Vi får också repetera där i mån av tid och plats. Detta är en unik scen i Stockholm. Där har vi samsats med världsberömda Viveca Lindfors, Kim Anderzon, Gunilla Nyroos och elektriska unga tjejer som inger hopp om förändring.

Jag skriver för fullt på en pjäs, men det kanske inte finns någon scen kvar, som vi har råd att uppföra den på. Kommer Mosebacke Etablissement finnas kvar? De är uppsagda av Riksteatern. Behöver Riksteatern fler scener? Eller är det terrassens ölintäkter det handlar om? Ett sätt att kompensera minskade statliga anslag?

Bevara är ett bra ord. Synonymer är vidmakthålla, bibehålla, behålla, spara, ha kvar; skydda, slå vakt om, värna, rädda.

BEVARA MOSEBACKE!

Sofia Lockwall

Dramatiker och skådespelare,

spelar pjäsen ME-Marilyn & Edith på

Mosebacke Etablissement i Stockholm.