Debatt

Det är skatterna på arbete som ska sänkas

Replik från Skattebetalarna om skatt på kapital

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är korrekt, skillnaden mellan skatt på lön och kapital är stor. Skatten på arbete behöver därför sänkas, skriver Christian Ekström.
Det är korrekt, skillnaden mellan skatt på lön och kapital är stor. Skatten på arbete behöver därför sänkas, skriver Christian Ekström.

DEBATT

REPLIK. SSU konstaterar att skatten på kapital är lägre än skatten på arbete. Det är korrekt. Det innebär dock inte att skatten på kapital måste höjas, utan att skatten på arbete måste sänkas. Annars kommer vi alla bli fattigare.

Sedan arvsskatt, gåvoskatt och förmögenhetsskatt avskaffades har svensk ekonomi utvecklats.

Företag som Spotify, iZettle och King är exempel på nationalklenoder att vara stolta över. När företag startar och stannar i Sverige skapas arbetstillfällen och skatteintäkter här i stället för någon annanstans. Rimliga kapitalskatter gör att det går att driva företag i Sverige. Företag som betalar skatt, anställer och utvecklar Sverige.

I länder där skatterna är för höga göms tillgångarna i komplicerade konstruktioner av stiftelser och skalbolag eller så flyttar pengarna ut ur landet. Denna lärdom fick Sverige på 70-talet då företag och kapital sökte sig ut ur landet.

Att investeringar skattas lägre än arbete är rimligt. Den som investerar sina pengar tar en stor risk.

Hur stort priset på den risken är kan man diskutera. Skillnaden mellan skatt på lön och kapital är stor. Skatten på arbete behöver sänkas.

Det går snabbt att rasera det som har tagit lång tid att bygga upp. Kraftigt höjda skatter jagar företag på flykt. Då sjunker skatteintäkterna och vi blir alla fattigare.

I stället för att oroas över att Sverige skulle bli ett paradis för miljardärer borde fokus vara på att göra Sverige till ett paradis för dem som arbetar, investerar och startar företag.


Christian Ekström, vd Skattebetalarna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Skattepolitik

LÄS VIDARE

DEBATT Sverige ska inte vara skatteparadis för rika

ÄMNEN I ARTIKELN

Skattepolitik

Entreprenörskap

SSU, Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund

Skattebetalarnas förening