Svenska domstolar inger ingen respekt

Nämndeman: Den informella och avslappnade stämningen måste bort

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det finns tre pelare i demokratin: den lagstiftande makten, den verkställande makten och den dömande makten. De borde respekteras och för att bli respekterad borde rätten uppträda med pondus och auktoritet. Det gör den inte som det ser ut i dag, skriver Dana Platter.
Foto: GETTY, PRIVAT
Det finns tre pelare i demokratin: den lagstiftande makten, den verkställande makten och den dömande makten. De borde respekteras och för att bli respekterad borde rätten uppträda med pondus och auktoritet. Det gör den inte som det ser ut i dag, skriver Dana Platter.

DEBATT. Kaoset som uppstod i Södertörns tingsrätt, där den tilltalade använde könsord i rättssalen och ignorerade domaren och nämnden, visar tydligt att dagens domstol inte är kapabel att väcka tillräcklig respekt. I andra länder ser en domstol ut som en sådan, inte som ett sammanträdesrum utan minsta tecken på att det är just en domstol.

Vad är det då som fattas?

  1. På väggen i varje rättssal borde Sveriges riksvapen och flagga hänga.

  2. Det finns svenska flaggor i riksdagen och i regeringskansliet, varför inte även i domstolarna?

  3. Domare, nämndemän, åklagare och advokater borde bära talarer (svarta kappor) och inte klä sig i alla regnbågens färger.

  4. De anklagade borde tilltalas just som ”anklagade”, inte med förnamn som är brukligt i dag. Ordföranden och åklagaren borde inte säga ”hej” och ”hej då” till den tilltalade, de är inte kompisar med dem, de borde hålla distans.

  5. De anklagade borde resa sig när man talar till dem. De borde vara på plats när rätten kommer in och då borde alla (åklagare, advokater, publik) i salen resa sig. Nuförtiden är hela stämningen i rättssalen avslappnad och informell. Ibland pratar den åtalade med sin advokat och skrattar, det borde absolut inte få äga rum.

  6. Alla borde stå upp när domen läses upp i rättssalen i Sveriges namn. Som det är nu meddelar ordföranden att domen kommer att finnas att hämta i receptionen.

  7. Vittnen borde avlägga sin ed stående.

Det finns tre pelare i demokratin: den lagstiftande makten, den verkställande makten och den dömande makten. De borde respekteras och för att bli respekterad borde rätten uppträda med pondus och auktoritet. Det gör den inte som det ser ut i dag.

Beslutsfattarna borde bekanta sig med domstolar och procedurer i andra länder i Europa, Asien och USA och lära sig av dem. Om Sverige inte ändrar rättssalens utseende, inte inför talarer, flagga och riksvapen och inte inför nödvändiga ändringar i rättegångsordningen, får vi bevittna fler hån, glåpord och oreda från en del åtalades sida i rättssalarna.

Och det är det sista vi vill. Domstolarnas auktoritet och makt borde stärkas om man vill ha domstolar värda namnet.


Dana Platter, nämndeman vid Södertörns tingsrätt


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE