Debatt

Oansvarigt att rösta nej till klimatlagen, MP

Replik från Centerpartiet om EU:s nya klimatmål

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi i C är inte heller nöjda med slutresultatet. Men vad hade hänt om alla som var missnöjda med klimatlagen röstat ”nej”? Då hade vi inte fått en klimatlag på plats. Replik från Emma Wiesner och Abir Al-Sahlani.
Vi i C är inte heller nöjda med slutresultatet. Men vad hade hänt om alla som var missnöjda med klimatlagen röstat ”nej”? Då hade vi inte fått en klimatlag på plats. Replik från Emma Wiesner och Abir Al-Sahlani.

DEBATT

REPLIK. 73 procent av Europas energi är fortfarande fossil. Jorden står inför ett enormt klimathot när temperaturen förändras i en aldrig tidigare skådad hastighet. Utsläppen måste ner, drastiskt och snabbt.

I det läget väljer Miljöpartiet att, tillsammans med Sverigedemokraternas grupp, rösta emot och därmed stoppa EU:s nya klimatmål.

I stället för att pusha de medlemsländer som bromsar förbättrade klimatkrav framåt, väljer MP att gå upp på läktaren och poängtera att de minsann ville mer.

Det är direkt oansvarigt. Vad hade hänt om alla som var missnöjda med klimatlagen röstat ”nej”? Då hade vi inte fått en klimatlag på plats. Hur minskar det utsläppen från energi, industri, flyg och bilar? Från byggnader, jordbruk och städer?

Vi i Centerpartiet är, som Miljöpartiet, inte nöjda med slutresultatet. Målet om 55 procents utsläppsminskning till 2030 må vara ett stort steg framåt – men det borde ha varit både ett högre och mer ambitiöst mål.

Därför kommer Centerpartiet att arbeta för att förbättra alla EU:s kommande klimatlagstiftningar. För det är viktigt att komma ihåg att målet i sig inte ger några utsläppsminskningar.

Det är politiken och styrmedel för omställning som bidrar till den verkliga skillnaden – och stoppas målet, försenas också det efterföljande klimatarbetet.

Tiden håller på att rinna ut. 90 minuter är snart slut. Vi ser gärna att Miljöpartiet är med i kampen för att rädda klimatet, men då måste MP också våga vara inne på planen.

Klimatet behöver stor politisk enighet och beslutsamhet, och då måste MP vara beredda att ta ansvar.

Vi politiker får inte stå i vägen för att lösa klimatfrågan, det är dags att vi gör vår hemläxa och lyssnar på vetenskapen.

Därför säger Centerpartiet tydligt ja till klimatlagen och vi kommer kavla upp ärmarna och leverera mer ambitiöst politik för klimatets skull. Det hoppas vi att MP också vill göra.


Emma Wiesner, Europaparlamentariker (C)
Abir Al-Sahlani, Europaparlamentariker (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Klimatförändringarna

LÄS VIDARE

DEBATT Därför röstar vi nej till EU:s klimatlag i dag

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimatförändringarna

Klimat & miljö

Centerpartiet

Emma Wiesner

Abir Al-Sahlani

EU-politik

Miljöpolitik