Nej, Engelska skolans ägare är inte hemliga

Replik från IES om det svenska skolsystemet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att som Gunilla Svanstorp antyda att IES skulle motarbeta svenska myndigheter är helt grundlöst. Vi stödjer fullt ut strävan om transparens och att enbart seriösa huvudmän ska driva landets skolor. Replik från Carola Lemne, styrelseordförande.
Att som Gunilla Svanstorp antyda att IES skulle motarbeta svenska myndigheter är helt grundlöst. Vi stödjer fullt ut strävan om transparens och att enbart seriösa huvudmän ska driva landets skolor. Replik från Carola Lemne, styrelseordförande.

REPLIK. Utbildningsutskottets ordförande, Gunilla Svanstorp (S), ger sig återigen in i debatten om Internationella engelska skolan (IES).

Att under pågående myndighetsprövning som lagstiftare antyda att IES, som Sveriges största fristående grundskola, skulle motarbeta svenska myndigheter är helt grundlöst. Vi stödjer fullt ut strävan om transparens och att enbart seriösa huvudmän ska driva landets skolor.

Skolinspektionen har sedan 2019 ett utökat och viktigt uppdrag att granska de fristående huvudmännen. Som en följd av avnoteringen av IES från börsen hösten 2020 gör de en ägar- och ledningsprövning enligt detta nya direktiv.

Under det senaste halvåret har vi löpande fått olika frågor som vi självklart svarar på.

Skolans huvudägare är inte hemliga utan är desamma som tidigare, det vill säga investeringsbolaget Paradigm Capital vilket företräds av Jan Hummel, samt The Hans and Barbara Bergström Foundation. De äger gemensamt IES genom Peutinger AB, ett svenskt aktiebolag. De är aktiva och engagerade ägare som är stolta över att bidra till att stärka svensk skola.

Skolinspektionen analys stannar inte vid huvudägarna till en skola. De utvärderar även ägarnas passiva ägare och styrelser, alltså flera steg bort. Dessa passiva ägare ska givetvis identifieras och deras inflytande tydliggöras.

Det som Svanstorp påstår att Aftonbladet avslöjat är varken hemligt eller en omfattande undersökning, utan de underlag som IES och ägarna skickat in till Skolinspektionen.

Det är beklagligt att olika registerutdrag från andra länder tagit tid men det är på grund av pandemin. Utländska myndigheter har inte prioriterat svenska myndigheters förfrågningar under denna tid vilket skapat fördröjningar. 

Vi fortsätter att bistå Skolinspektionen så att de kan slutföra sin granskning.

Vi har samma mål, alltså att säkra transparen så att alla även fortsättningsvis ska vara trygga i förvissningen att IES inte bara driver några av landets bästa skolor utan också har långsiktiga och trovärdiga ägare.


Carola Lemne, styrelseordförande Internationella engelska skolan


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE