Debatt

Arbetskraftsinvandring nödvändig för Sverige

Centerpartiet: Fusket ska bort – men låt inte S och M slå söner det Alliansen byggde upp

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

När både S och M börjar hota arbetskraftsinvandringen för att ta politiska poäng behöver vi konstruktiva lösningar som kommer åt den som fuskar, inte den som gör rätt för rätt för sig, skriver Jonny Cato, Centerpartiet.
När både S och M börjar hota arbetskraftsinvandringen för att ta politiska poäng behöver vi konstruktiva lösningar som kommer åt den som fuskar, inte den som gör rätt för rätt för sig, skriver Jonny Cato, Centerpartiet.

DEBATT

DEBATT. Arbetskraftsinvandringen är helt nödvändigt för Sverige – för svenska företag, vår konkurrenskraft och vår samhällsekonomi. Under 2018 bidrog arbetskraftsinvandringen med 34 miljarder till BNP och 12 miljarder i skatteintäkter.

Men det finns problem även inom arbetskraftsinvandring. Fusket, inte minst när det gäller missbruk av arbetstillstånd inom personlig assistans, är något vi omedelbart måste ta tag i. Det är specifika problem som kräver specifika lösningar. Inte vilda svingar i luften som slår sönder hela det system som Alliansen en gång införde.

Moderaterna är en av de som nu svingar friskt om arbetskraftinvandringen. Bland annat så vill de stoppa arbetskraftsinvandrare som vill komma hit och arbeta inom personlig assistans. Det är helt fel väg att gå.

Människor som kommer till Sverige och arbetar och gör rätt för sig gör Sverige till ett bättre land. Men den som missbrukar systemet måste stoppas med kraft. Centerpartiet föreslår därför nu flera nya reformer för att stoppa missbruket av systemet.

Arbetstillstånd inom personlig assistans utnyttjas systematiskt för bedrägerier, illegal migration, arbetskraftsexploatering, och i fall där personer får arbetstillstånd för att vara assistent åt någon som är medföljande till arbetskraftsinvandraren, och alltså ännu inte bor i Sverige. Det ska inte vara möjligt för människor att ta sig till Sverige med syfte att utnyttja välfärdssystemet.

Vi måste införa en ny lag som gör det möjligt att avslå en ansökan när det är tydligt att andra syften än arbete ligger bakom ansökan. Vi måste också göra det lättare att återkalla uppehållstillstånd när systemet utnyttjas.

Centerpartiets förslag för att stoppa missbruket:

  • Inför en ny lag som gör det lättare att avslå en ansökan om arbetstillstånd när syftet kan anses vara ett annat än arbete, till exempel för att utnyttja välfärdssystemet.
  • Gör det lättare att återkalla uppehållstillstånd, genom skärpningar i utlänningslagen, när man i efterhand kan konstatera att syftet med ansökan inte var arbete.
  • Ta bort sekretesshindren mellan kommuner och olika myndigheter, och se över hur informationsdelningen kan förbättras. Migrationsverket ska också meddela Försäkringskassan och Polismyndigheten om man misstänker att arbetstagaren inte befinner sig i Sverige eller att arbete inte utförts.
  • Gör det lättare för arbetsgivare att kontrollera att en blivande anställd har rätt att arbeta i Sverige, eller har undantag från skyldigheten att ha arbetstillstånd.
  • En ansökan om uppehållstillstånd ska kompletteras med information om vilken brukare personen ska arbeta som personlig assistent för.
  • Stoppa så kallade ”pappersassistenter”, det vill säga personliga assistenter som inte utför något assistansarbete och i vissa fall inte vistas i samma land som brukaren.
  • Ta bort möjligheten att ge uppehållstillstånd för någon som medvetet har uppgett flera identiteter med syfte att vilseleda.

Centerpartiet vill värna dagens system med arbetskraftsinvandring. Något vi också är överens om med regeringen genom Januariavtalet.

Men när både socialdemokraterna och moderaterna börjar hota arbetskraftsinvandringen för att ta politiska poäng behöver vi vara konstruktiva och föreslå lösningar på dagens problem som kommer åt den som fuskar, inte den som gör rätt för rätt för sig.


Jonny Cato, migrationspolitisk talesperson


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Personlig assistans

LÄS VIDARE

DEBATT Prata med oss, Löfven – annars går vi till M

ÄMNEN I ARTIKELN

Personlig assistans

Alliansen

Migrationspolitik

Centerpartiet

Moderaterna

Arbetsmarknad

Invandringspolitik