Debatt

Sanningen om varför vi anmälde Bert Karlsson

Debattörerna: Handlar inte om att han har använt z-ordet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi har anmält Bert Karlsson för hets mot folkgrupp, inte för att ha använt z-ordet. Men det väljer Karlsson att mörka, skriver Leif Ericksson, Sunita Memetovic och Jan Selling.
Vi har anmält Bert Karlsson för hets mot folkgrupp, inte för att ha använt z-ordet. Men det väljer Karlsson att mörka, skriver Leif Ericksson, Sunita Memetovic och Jan Selling.

DEBATT

DEBATT. Bert Karlsson har på sociala medier (Tiktok och Youtube) gjort uttalanden som vi anser omdömeslösa och rasistiska i så hög grad att det finns anledning att bedöma om de gått över gränsen för det lagliga.

Vi har därför anmält uttalanden som utgörande hets mot folkgrupp.

Det Bert Karlsson i dessa medier har uttalat kan inte uppfattas som annat än att han menar att gruppen romer har ett ansvar för att det finns romer som begår brott.

Han uppger att han ofta får kritik för sitt sätt att uttrycka sig om romer och för sina åsikter om romer (han använder självklart hela tiden z-ordet).

I det anmälda tiktokinlägget förklarar han varför han borde få uttala sig ringaktande utan att kritiseras för det: ”Det finns ett antal av er som missköter sig. Se till att ordna med det i stället för att kritisera folk och kalla dem rasister”. Om en rom begår ett brott är det enligt Bert Karlssons synsätt ett kollektivt ansvar för romer att ”se till att ordna med det”.

I samma inlägg uppger han att han inte förstår det där med rasism, ”däremot kan man tycka olika om folk”, och att uttrycka det är enligt hans uppfattning inte rasism.

Polisanmälan avser således inte användandet av z-ordet i stället för den numera vedertagna benämningen romer. Att Bert Karlsson insisterar på att ändå fortsatt använda z-ordet är mer något som belyser Karlssons omdöme och hans inställning till folkgruppen.

Det har under de senaste 25 åren blivit alltmer självklart att använda ordet romer, på samma sätt som under samma tidsperiod n-ordet har slutat användas eftersom det alltmer kommit att symbolisera rasism och uppfattats kränkande av den utpekade gruppen.

Att det finns de inom gruppen som använder de kränkande orden om sig själva har inte med saken att göra. Det kan inte vara okänt för Bert Karlsson att många känner sig kränkta av den benämningen, på samma sätt som många känner sig kränkta av att kallas n-ordet.

Vi har blivit medvetna om att Bert Karlsson, när han fått vetskap om att han blivit polisanmäld, tagit upp frågan i sin Youtube-kanal.

Karlsson har där valt att mörka det verkliga skälet till att han blivit polisanmäld och i stället hävdat att polisanmälan enbart handlar om att han använder z-ordet. Det är naturligtvis inte riktigt. Att använda z-ordet är i sig inte brottsligt och det har heller inte påståtts i polisanmälan.

Att använda z-ordet är däremot kränkande och Bert Karlsson gör det gång på gång fullt medveten om att många tar illa vid sig varje gång han använder det. Faktum är dessutom att z-ordet fungerar som en signal till alla antiziganister.

På Facebook och Twitter har en flod av Bert-sympatisörer ventilerat sitt hat, ibland med påhittade, germanskt klingande namn, ibland under riktig namn.

Bland hoten, hatet, rasismen och mobbningen hittar vi följande: ”Finns lättkränkta zigenarhoror”, ”Bert har rätt. Bunt ihop dem och slå ihjäl dem”, ”Du ska dö”.

Nättrollens existens är i och för sig ingen nyhet, men det är skrämmande när personer under sina riktiga namn uppmanar till våld. Eller när en av de personer som polisanmält Bert Karlsson fått sitt liv kartlagt på Twitter. Och kanske är allt detta bara ett uttryck för dagens populism.

Det vore kanske lämpligt för Bert Karlsson att ta avstånd från denna ström av hat som han genom sina yttranden och åsikter har aktiverat? Den som har makten att nå så många åhörare måste förstå att med makt kommer ansvar. Det är på sin plats att fundera över vilken sida man vill ställa sig på: rasismens eller människovärdets.

Och Bert, är det inte smaklöst att påstå på din Youtube-kanal att Singoalla Millon skulle ha hört av sig till dig för att stötta dig? Du är väl medveten om att Singoalla gick bort i november. Med fakta är det uppenbarligen inte så noga.


Leif Ericksson, advokat, Advokatfirman Ericksson & Häggquist
Sunita Memetovic, advokat, Advokatfirman Ericksson & Häggquist
Jan Selling, docent i historia, Södertörns högskola


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Bert Karlsson

LÄS VIDARE

DEBATT Ta ansvar för de mest utsatta, Hallengren

ÄMNEN I ARTIKELN

Bert Karlsson

Youtube

Twitter

Tiktok

Facebook

Rasism

Romer