Vi genomför vår plan för en tryggare skola

Replik från Anna Ekström om stök och bråk i svenska skolor

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Med regeringens kommande reformer skapas bättre förutsättningar för att alla skolor är trygga och varje elev får studiero. Replik från Anna Ekström.
Med regeringens kommande reformer skapas bättre förutsättningar för att alla skolor är trygga och varje elev får studiero. Replik från Anna Ekström.

REPLIK. Alla föräldrar ska känna att skolan är en trygg plats för deras barn. Varenda elev ska få den studiero som krävs för att han eller hon ska kunna lära sig mycket. Det ska råda nolltolerans mot mobbning, trakasserier och stök. Skolan ska helt enkelt vara en trygg plats för alla elever.

Därför gick vi Socialdemokrater till val på en omfattande nationell plan för trygghet och studiero i skolan, med bland annat ett mobilförbud, tydligare regler, större mandat för skolpersonal att ingripa och lättare flytta eller stänga av elever som hotat eller varit våldsamma mot andra.

Nu genomför vi i regeringsställning denna plan för trygghet och studiero. Det innebär en bredd av åtgärder i allt från bättre kompetensutveckling och stöd till skärpta disciplinära åtgärder.

Jag hoppas att en riksdagsmajoritet, inklusive Kristdemokraterna som tidigare argumenterat emot ett mobilförbud, röstar för förslagen.

För förslagen i den nationella planen behövs. Samhället har under lång tid inte varit starkt nog att ta itu med bristande trygghet och studiero i skolan.

Lärare vittnar om att den skollag som den moderatledda regeringen införde 2010 är otydlig och skapar osäkerhet i hur och när de får agera. Det är förödande – alla elever förtjänar en trygg skolvardag.

Med regeringens kommande reformer skapas bättre förutsättningar för att alla skolor är trygga och varje elev får studiero. Så bygger vi ett starkare samhälle.


Anna Ekström, utbildningsminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE