ÅSIKT

Köttfärs-skandalen: ICA, lär av japanerna!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Ta efter den japanska modellen och töm köttdiskarna före stängning – varje dag.
DEBATT

Köttfärs har fått rubriker också i Japan den här hösten.

Men de problem som just har ödelagt ICA:s rykte har japanerna så gott som löst.

Redan en halvtimme före stängningsdags är kött- och sashimidiskarna tömda på allt som enligt livsmedelsstadgan skulle vara ”otjänligt” dagen därpå.

Allt slutsålt, så också färdigmaten som upptar alltfler kyldiskar.

Kväll efter kväll samma sak och spillet har reducerats till en bråkdel.

–Det är en god affär som gör att vi kan hålla ständigt färska varor, myser chefen på Maruet här i Mizuhodai, en av Tokyos många förstäder.

Så enkelt är det: Klockan 20 sätts priserna ned med 20 procent, en timme senare halveras de. De som kommer efter 21.30 har bara varor med längre hållbarhet att välja bland.

Miljontals japaner, mest singlar och pensionärer, kan köpa kvalitetsmat och bra råvaror mycket billigt.

Alla parter vinner och kundernas förtroende ökar.

I Sverige kastar livsmedelshallarna hellre matvarorna än att sälja dem billigare strax före stängningsdags. Många kritiserar livsmedelsstadgan som förbjuder försäljning av en fortfarande god vara till billigare pris dan därpå.

Andra packar om, ömsar förpackning och fejkar dateringen.

Ingen tycks unna det fåtal konsumenter som handlar sent att kunna handla billigare.

Snålheten bedrar visheten.

Förlusterna för svinnet bakas naturligtvis in i prislapparna för andra livsmedel. Konsumenterna blir antingen lurade eller så tvingas de betala merkostnad för en vara med kort hållbarhet.

Här i Japan är alla färskvaror som regel vad de utges för att vara. Ingenstans i världen ställer konsumenterna högre krav på varornas utseende, fräschhet och presentation än här. Många anser att de har ett ”kulturellt betingat synsinne för detaljer”.

Detaljhandeln vet konsekvensernaa av fusk.

Den snabba omsättningen på varor – de på kvällen tömda diskarna – är den slutgiltiga garantin för färska livsmedel.

Det går att få bukt med köttfärsbedrägeriet.

Bo Gunnarsson

journalist, Tokyo