Debatt

Läsarna: I den här frågan är alliansen kommunister

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Tomas Tobé (M) svarar på läsarnas kritik

Egenföretagaren Sylwia Niebudek vill ha rut-avdraget kvar.

Hon får mothugg av flera läsare.

”Varför ska ditt företag subventioneras? Just i denna fråga är alliansen kommunister”, skriver en av dem i en kommentar.

Sylwia Niebudek säljer hushållsnära tjänster. Hon uppmanar i ett inlägg oppositionen att behålla rut-avdraget om de rödgröna vinner valet:

”Som kvinna och invandrare har det varit svårt att hävda mig på den svenska arbetsmarknaden. Rut-avdraget har gjort det lättare för mig att få jobb. Om de rödgröna vinner valet vill de ta bort allt jag har byggt upp”, skriver hon.

Hon får mothugg av bland andra signaturen Dawkinsfan; ”Det är inte din firma dom röd-gröna vill ta bort utan bidraget som utnyttjas övervägande av personer som kan betala vad det kostar, du frågar: Vill ni att jag ska leva på bidrag? det är ju det du gör nu oxå (Rut-bidraget).”

Signaturen Thomaz frågar sig varför hushållsnära tjänster ska få statligt stöd, då andra näringar enligt alliansen ska bära sig själva?

”Lustigt att just i denna fråga är alliansen kommunister.”, skriver VarthDader.

Moderaternas näringspolitiske talesperson Tomas Tobé håller inte med.

– Nej, absolut inte! Vi hjälper vanliga människor ha råd att köpa en tjänst de annars inte skulle ha råd med. Jag ser inte hur det skulle vara kommunism, säger han.

Hushållsnära tjänster ska enligt Tobé subventioneras för att göra en svart marknad – bland andra svarta marknader – vit.

Flera läsare vill istället ersätta rut-avdraget med en generell sänkning av arbetsgivaravgifterna; ”Då blir det billigare för ALLA företag att anställa”, skriver signaturen Kass Best.

– Vi sänker gärna arbetsgivaravgifterna, men det är en reform som är mer kostsam. Både rut och rot finansierar i stort sätt sig själva, säger Tomas Tobé.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt