Vi gillar olika – men vi hör ihop

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Malena Ernman: Det är bättre nu än förr – och framtiden blir ännu bättre

De högerextrema partierna skördade stora framgångar i EU-parlamenentsvalet. Nu krävs hårt arbete från oss som tror på mångfald, skriver Malena Ernman.
De högerextrema partierna skördade stora framgångar i EU-parlamenentsvalet. Nu krävs hårt arbete från oss som tror på mångfald, skriver Malena Ernman.

Rasistiska UKIP gjorde som väntat ett jordskredsval i Storbritannien i torsdags. I London däremot gick det trögt. Och det förklarar en talesperson för partiet med att de har svårt att attrahera väljarna i huvudstaden för att väljarna där är högutbildade, kultiverade och unga.

Det uttalandet – hur slarvigt det än var – illustrerar ett slags helvete på jorden. Ett slags helvete där en ifrågasättande ungdom, utbildning och kultur är samhällets sämsta tänkbara beståndsdelar.

Samma dag intervjuas SD:s toppnamn inför EU-valet och säger att hon inte minns om hon röstade i folkomröstningen 2003. Hon var inte så insatt i politik då.

Jag lägger textraderna på Twitter och en Sverigedemokrat svarar att hon kunde ju faktiskt ha ljugit och sagt att hon röstat nej. Han har onekligen en poäng…Hon väljer alltså medvetet att berätta att hon inte har någon politisk bakgrundskunskap. Hon vet precis vad hon gör och där sitter jag som en idiot när poletten äntligen trillar ner.

Föraktet mot samhälle, politiker och bildning är förstås inget slumpmässigt slarv, det är en pågående kampanj. Rasismen är bränslet. Och samhällsföraktet är motorn i framgångsmaskinen.

Politiker är skit!

Det är lätt att glömma när man vill. Och det svårt att föreställa sig framtiden. Kanske är det därför vi så ofta drömmer om en framtid som redan har varit.  Det var bättre förr.

När man ser Sverigedemokraternas sentimentala drömbilder om ett annat, lyckligare Sverige, med bullerbybarn på grusvägen, eller en lintott på sensommarängen, så är det lätt att låta tankarna fara i väg till soliga barndomsdagar i folkhemmets trygga famn.

Därför måste vi hela tiden påminna oss om att det var annorlunda förr. Inte oskyldigare. Och definitivt inte bättre. Tvärtom.

Sen jag var liten har rasisterna, nationalisterna, fascisterna varnat för den stundande undergången i Sverige. Massinvandringen.

De sa att vi inte skulle kunna gå på våra gator om tjugo år. Våldet och de ihjälsparkande invandrargängen skulle styra städerna. De fick fel. Det dödliga våldet har faktiskt gått ner sedan dess. Trots att vi är en miljon människor fler i Sverige. Faktum är att vi kan tala om en dramatisk minskning.

Det är svårt att föreställa sig framtiden. Men det är ännu svårare att föreställa sig en framtid utan oss själva. Trots att vi vet att människor kommer bo här om flera hundra år och de kommer hata mörkret och längta till våren precis som vi. Och de kommer säkert säga att det var bättre förr, fast de innerst inne kommer veta att det inte alls är sant.

Utveckling är nämligen kärnan i människans natur.

Vi söker oss till varandra, vi samarbetar, vi enas, vi löser problem och vi utvecklas. Det är människans natur att alltid bli bättre.

Vår historia är en stig, en flotte, en väg, ett fartyg, en bro till ett bättre liv. Vår historia är vägar till varandra, vägar som skapar samhällen, vägar och samhällen som aldrig slutar att utvecklas.

Och när de säger att politikerna är skit så säger de förstås också att vårt gemensamma samhälle är skit. För vem behöver utbildning, nationalekonomi, konst eller forskning när man redan har svaret på alla problem? Det är invandrarnas fel, det var bättre förr, politikerna är skit, partierna är skit, samhället är skit och nej!

Jag håller inte med.

Jag tror nämligen att vi alla, trots våra brister och tillkortakommanden, gör precis så bra ifrån oss som vi bara kan.

Vi tror på olika saker men vi är alla överens om att det krävs oändligt mycket hårt arbete, kunskap och samarbete för att lösa problemen som vi står inför. Vi gillar olika partier och vi gillar olika lösningar men vi hör ihop.

Alla vi som vet att invandring inte är en kostnad utan en väldigt lönsam investering. Vi som vet att mångfald och mångkultur är den självklara vägen framåt.

Vi som gillar olika.

Malena Ernman

Tryck på handen och märk din profilbild!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN