ÅSIKT

Gör något åt skolan i stället, Shekarabi

Replik från Benjamin Dousa om friskolesystemet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Oliver Rykatkin
Det vore klädsamt om civilministern ville prata konkreta reformer för att vända den negativa trenden i stället för att lägga energin på pajkastning, skriver Benjamin Dousa.
DEBATT

REPLIK. Under söndagen tog civilminister Ardalan Shekarabi tillfället i akt att dra billiga, politiska poänger på mina reformförslag av friskolesystemet på DN Debatt.

Jag hade gärna sett att civilministern i stället för att ägna sig åt smutskastning rannsakar sig själv och avbryter sin hetsjakt på välfungerande friskolor.

Shekarabi nämner inte ett enda förslag från Socialdemokraterna som skulle förbättra skolan. Att införa ett vinsttak för välfärdsföretag som i realiteten är ett vinstförbud skulle ha mycket negativa konsekvenser för det svenska skolväsendet.

Det vet Shekarabi, men i stället har han valt att sätta sig i knä på Vänsterpartiet och deras extrema syn på hur samhället fungerar.

Antalet elever som lämnar grundskolan obehöriga till gymnasiet har ökat under regeringens snart fyra år vid makten. Det vore klädsamt om civilministern ville prata konkreta reformer för att vända den negativa trenden i stället för att lägga energin på pajkastning. Problemen är för allvarliga för politiskt taktiserande.

Skolan måste fokusera på kunskap. En ny lärarutbildning, ett nytt finansieringssystem, en evidensbaserad läroplan och ett mer rättssäker betygssystem är några nödvändiga reformer. Seriösa förslag för att öka kunskapsnivåerna från Socialdemokraterna har dock uteblivit.

Moderaterna och Socialdemokraterna borde tillsammans kunna enas om breda reformer som på allvar vänder de fallande kunskapsresultaten. Då måste dock Shekarabi sluta ge kommunisterna i Vänsterpartiet inflytande.

Ett parti som vill avskaffa betyg, läxor och förbjuda friskolor ska inte ges inflytande.


Benjamin Dousa, förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Så här skriver du en debattartikel 00:33