ÅSIKT

Våldet får inte vinna

DEBATT

■ ■Krisen kring Muhammedbilderna väcker starka reaktioner också i Sverige. Över 1100 mejl hade sent i går kväll kommit in till debattredaktionen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

■ ■Upprördheten är stor bland många muslimer över Jyllands-Postens karikatyrer. Men reaktionerna mot det upptrappade våldet i Mellanöstern är lika starka.

■ ■– Vi har sett tillräckligt med blod. Upproret i Libanon gör bara klyftan mellan kristna och muslimer större, skriver Angel från Libanon.

Foto: En libanesisk demonstrant kastar sten mot soldater utanför det danska konsulatet i Beirut.

Klyftan blir bara större

Det som händer är ett rent helvete. Jag är libanes och kollar på det som händer. Vi har redan fått tillräckligt med blod.

Vi orkar inte förlora mer. Folk som gör det här upproret i Libanon förstår vad som händer. De gör klyftan mellan muslimer och kristna större. Libanon har alltid varit ett land för alla religioner. Kristna och muslimer kunde gifta sig från andra religioner utan något problem. De måste vakna innan de förlorar ännu mer.

Vi orkar inte med ännu mer krig. Jag som libanes bryr mig inte om religioner. Alla har friheten att vara muslimer, kristna eller judar. Jag bryr mig om ett land som en gång, innan jag var född, var ”Mellanösterns pärla”.

Även om profeten Muhammed var här skulle han inte gilla det som händer med attackerna mot kyrkor. Skäms!

Angel

Hökarna blir vinnare

Muslimer kan vara arga för detta, men att de faller i extremisternas fälla och blir våldsamma kommer aldrig att hjälpa deras sak. De ger sig på folk och nationer för vad en tidning har gjort, det kommer inte att öka förståelsen eller respekten från något håll.

De spelar krigshökarna i händerna och ingen kommer att älska muslimerna.

Fred på jorden!

Jag tycker att det hela verkar en smula överdrivet. Förbannat larvigt!

Bibi

Var är respekten?

Jyllands-Postens publicering av teckningarna var fel. De kanske inte visste att profeten Muhammed är en MYCKET viktig och en MYCKET älskad person för runt en miljard människor. Tidningen bad inte om ursäkt förrän fyra månader senare. Hade det inte varit på grund av bojkotten som ledde till att danskarna förlorar tio miljoner/dag så hade den antagligen inte gjort det.

Karikatyrerna är i första hand en provokation. De är anstötliga och omdömeslösa. Hela tiden pratar ”västvärlden” om förståelse och respekt, men var är respekten och förståelsen i detta sammanhang? Vill dom bara jävlas med muslimer som vanligt?

Angående terrorism så har Muhammed bara uppmanat till krig när man behöver försvara sig: ”Den bästa muslimen i fråga om tron är den som har det bästa uppförandet.”

Hur ska vi kunna förstå varandra om vi inte respekterar varandra?

Ung muslim (Ahmad Q)

Den dagen då religionerna får styra över de icke-troendes beteende blir det krig.

Pär Josefsson

Jag ser – och skäms

Själv är jag född muslim och jag skäms verkligen när jag ser hur naiva dessa människor som beter sig som djur på grund av tolv bilder som någon person gjort i någon tidning.

Visst var det olämpliga bilder, men det verkar som hela Danmark och Skandinavien ska bestraffas för det. De har tydligen svårt att skilja oss åt. Helt obegripligt.

K Lashkari

Islamofobin späs på

Nej, hur man än försöker går det inte att förstå våldsamheten i protesterna. Det finns ingen som helst rimlighet eller några proportioner i det som nu pågår. Självklart måste man få reagera om man anser sig utsatt för kränkningar, men att sätta människoliv på spel för att en tidning publicerar ett antal teckningar kan ingen annan än en inskränkt fanatiker begripa sig på.

Tyvärr spär muslimernas reaktioner på den pyrande islamofobin som nu får fritt spelrum. De som tidigare haft ett öppet sinne och en tolerant inställning till sina medmänniskors oliktänkande har fått sig en rejäl tankeställare.

Lena, Sundbyberg

Åtala för uppvigling

Det är Syrien som styr i Libanon. Syrien är en diktatur. Demonstrationerna uppfattar jag som arrangerade av politiska skäl av bland andra Syrien. Andra vill kasta grus i fredsprocessen mellan Israel och palestinierna. Ambassaden är svenskt territorium. De som sänt/sänder uppviglande sms till området från EU bör lagsökas för uppvigling.

Demokrat

Våld föder våld – igen

Givetvis går det att förstå de våldsamma reaktionerna. Har man lärt sig en sak från början och sedan levt efter det hela sitt liv är det klart att man blir upprörd när någon häcklar det man tror på. Det är viktigt att komma ihåg att de allra flesta inte skulle sätta byggnader i brand och bränna flaggor. Detta är ett fåtal extremister som ska liknas vid våra svenska. Tyvärr ger dessa extremister bara nytt bränsle och vi kan bara se på och konstatera än en gång att våld föder våld.

Vad som behöver göras är att öka förståelsen mellan folk med olika åsikter, ursprung och religion vilket i sig kan vara nog så svårt tyvärr. Ett bra sätt att börja är att inte storma ett lands ambassad.

Tobias

Ska terror få avgöra?

Det går aldrig att förstå våldet. En sant religiös person, av vilken religion det vara månde, visar inte sina åsikter med våld.

Tryckfriheten har fått stå som förklaring till bland annat Aftonbladets papparazzijournalistik under senare år, men i denna politiska fråga vill ni inte såra! Så fånigt!

Christina

Styrda av sina ledare

Först och främst skall man vara väl medveten om att reaktionerna vi ser i den muslimska världen är styrda och utnyttjade av vissa organisationer som har något syfte med det. Det förvånar mig att något så tydligt och enkelt att förstå inte påpekas i större utsträckning av massmedier.

Konservativa och fundamentalistiska religiösa ledare har inget att erbjuda sitt folk i dagens samhälle och ser hot i demokrati, frihet och mänskliga rättigheter. När diktatorer och korrupta ledare känner att deras ledarskap är hotat agerar de ofta genom att mobilisera folket mot en yttre fiende och/eller moraliskt förfall.

Penn Grill

Obegripliga reaktioner

Jag kan inte förstå de våldsamma reaktionerna. När huvuden skars av på gisslan i Irak, inför kameror, av muslimer, visserligen terrorister blev reaktionerna från andra muslimer inte lika stor som i detta fall.

Nej, den religionen behöver städa framför sin egen dörr.

Lars Fridh

Hyckleri i västvärlden

Västvärldens tal om yttrande- och tryckfrihet är en bluff. Vad hade hänt om det var bilder på judar som man gjorde narr av? Jag har för mig att det är brottsligt!

Irans president åtnjuter sin yttrandefrihet angående Israel och blir totalt överkörd av Västvärldvn. Hyckleri eller hur? Det finns en stark yttrandefrihet i Europa, men det är bara på de judisk-kristnas premisser. Om en muslim blir kränkt är det ju helt ok. Det är denna sortens dubbelmoral som bevisar islamisternas retorik om att väst och Israel delar samma säng. Men det är en slags ironi att nu Israel försvarar samma sorts attacker som de en gång var offer för.

Shian M

Sverige är för fegt

Jag kan förstå vreden över nidbilderna. Att en del av denna vrede rinner över på svenska ställen också spelar inte så stor roll. Främlingsfientligheten är minst lika stor i Sverige som i Danmark.

Övriga världen skulle hålla med muslimerna i stället för att jamsa med danskarna. Sverige borde också fördöma Danmark och bojkotta danska varor. Tyvärr är Sverige för fegt för att göra detta.

Irene Andersson

Jag tycker det är alldeles för lama reaktioner från både Danmark och övriga Skandinavien. Muslimernas beteende är oförlåtligt trots att de känner sig kränkta. De måste väl lära sig vanligt folkvett även om de är muslimer.

Samtidigt tycker jag att vi i västvärlden alldeles för länge stilla tagit emot all terror som kommit från denna del av världen.

Det är väl dags att betala igen med samma mynt i form av indragna bistånd och andra för dem kännbara konsekvenser, dock utan våldsinslag vilket vi står över.

Kent Karlsson, Göteborg