Fotboll – för dem som har råd

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Dan Blomberg, Järnkaminerna: Vi får betala för polisens insats tre gånger

De stora svenska fotbollsföreningarna drar in många miljoner till samhället varje år och bedriver ovärderlig ideell verksamhet som sysselsätter tusentals barn och unga. Nu ska föreningarna ställas utanför samhället och tvingas betala polisen för att kunna åtnjuta samhällets skydd.

Stockholms länspolismästare Carin Götblad skrev i en debattartikel i Dagens Nyheter (110402) att polisnotan för ett derby i Stockholm kostar skattebetalarna mellan 600 000 och 1000 000 kronor. En stor summa som får många att höja på ögonbrynen. Samtidigt undviker hon att nämna att ett stockholmsderby genererar många gånger mer i intäkter till samma skattekista.

Biljettförsäljning, mat och dryck på arenan, restauranger som är sprängfyllda en vanlig måndag – det är mångmiljonbelopp som går direkt ner i den påse offentliga medel som betalar för polis, sjukvård, skola och andra delar av välfärden. Enligt Stockholms stad gav en enda fullsatt hockeymatch i Globen 2010 över tre miljoner kronor plus i stadens kassa. Tänk då vad ett fotbollsderby med mer än dubbelt så många besökare drar in till kommunen.

Nu ska alltså polisen ta dubbelt betalt för den samhällsekonomiska plusaffär som idrottsevenemang faktiskt är och det betyder att fotbollsmatcher kommer arrangeras av den som har råd att betala för samhällets vakande öga. Polisinsatser kommer att genomföras där tillräckligt mycket pengar finns och jag kommer alltså betala för polisens tjänster tre gånger – min skatt som vanlig svensk medborgare, skatterna min förening betalar, och bonusnotan från Polisen. Det blir nog billigare för mig att anställa en egen livvakt.

Problemen borde vara uppenbara för alla som tycker att polisen är en av de saker som kanske inte ska privatiseras i en demokrati. För var drar man gränsen för föreningens ansvar? Ska föreningen betala för människor som säger sig slåss i dess namn i en annan kommun? Om någon går på matchen och sedan slår sin fru, är det föreningens ansvar? Måste restauranger och barer nu betala för vad deras gäster gör på vägen hem?

Nästa problem blir hur föreningar, som i dag lägger miljoner på både säkerhetsarbete under matcher och på förebyggande socialt arbete, ska ha råd med polisens räkning. Kan de dra in på säkerhetspersonal och enbart anlita polisen som någon slags konsultande säkerhetsfirma? Eller ska de helt enkelt inte längre arrangera matcher som genererar miljoner till skattekistan?

Jag är skattebetalare och medlem i en idrottsförening. Jag vill kunna gå på fotboll och känna mig trygg, inte behöva hoppas att arrangören av matchen jag valt kommit ihåg att betala polisnotan i tid.

Dan Blomberg

Vice ordf Järnkaminerna,

officiell supporterförening för Djurgårdens IF

Publisert: