Övertyga ert eget parti innan ni angriper oss

Replik från KD:s kvinnoförbund om C och jämställdhet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Centerkvinnorna kritiserar programmets kvinnliga gäst, Ebba Busch Thor, för något som dess manliga programledare sa. Så ser den ut, Centerkvinnornas feminism, skriver Marie-Louise Forslund Mustaniemi.

REPLIK. ”KD:s värderingar är inte våra värderingar”, skriver Centerkvinnorna i en debattartikel på denna sida.

Och visst, så är det ju. Centerpartiet, som Centerkvinnorna tillhör, och Kristdemokraterna är olika partier med delvis skilda ideologier. Men just i det här fallet blir det märkligt, eftersom Centerkvinnorna tar upp flera frågor där Centerpartiet och Kristdemokraterna tycker likadant.

”Centerpartiet är emot kvotering, inte för Jämställdhetsmyndigheten och har inga skrivningar vare sig för eller emot genuspedagogik”, skriver en av Centerpartiets tjänstemän på Twitter.

Centerkvinnorna borde försöka övertyga sitt eget parti innan de angriper andra.

Kristdemokraterna ser stora jämställdhetsproblem i dagens Sverige. Vi vill bekämpa sexualbrotten, höja kvinnors pensioner och arbeta för en fungerande förlossningsvård i hela landet.

Vi vill se verklig jämställdhet, en som bygger på att kvinnor och män har samma rättigheter och skyldigheter. Detta vill vi göra utan att samtidigt tvinga in människor i toppstyrda ramverk, och respektera kvinnors olika val på samma sätt som mäns.

Vi vill att vårt samhälle skakar av sig de extrema teorierna och den konfliktpolitik mellan män och kvinnor som radikalfeminismen bygger på.

I stället för att kvotera föräldraledigheten, vilket en kraftig majoritet av svenska folket motsätter sig, vill vi höja jämförelseinkomsten för pension under barnår från 75 till 85 procent. Det gynnar i första hand låg- och medelinkomsttagare, medan kvoterad föräldraförsäkring slår hårt mot låginkomsttagare.

Och det stärker kvinnors ekonomi utan att beskära någons frihet. Det finns alltså inget bakåtsträvande med kristdemokratisk jämställdhetspolitik.

Till sist: det här bråket började med att Centerkvinnorna kritiserade Ebba Busch Thor för ett skämt om ”Metoo-kor” i tv-programmet Skavlan. Men det var Skavlan som drog skämtet, inte Ebba Busch Thor.

Centerkvinnorna kritiserar alltså programmets kvinnliga gäst för något som dess manliga programledare sa. Så ser den ut, Centerkvinnornas feminism.


Marie-Louise Forslund Mustaniemi, ordförande Kristdemokratiska Kvinnoförbundet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här:

LÄS OCKSÅ

DEBATT. KD:s värderingar är inte våra värderingar

Publisert: