Debatt

Stefan Lindborg: Ship to Gaza är en fredlig solidaritetsrörelse

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

SLUTREPLIK

KDU:s förbundsordförande Aron Modig anklagar mig i sin replik för att genom att stödja Ship to Gaza också ge Hamas legitimitet. Det är ett oärligt påstående, som syftar till att flytta fokus från den humanitära katastrof som blockaden av Gaza har skapat. Hamas blir knappast mer legitimt bara för att palestinierna på Gaza får tillgång till livsnödvändiga förnödenheter.

Blockadens konsekvenser har varit ödesdigra för Gazas befolkning. I dag råder det brist på bland annat rent vatten, byggnadsmaterial och mediciner. Människors möjlighet att försörja sig slås sönder, genom att palestinska företag hindras från att sälja sina varor utomlands. Den orättfärdiga blockaden kränker grundläggande mänskliga rättigheter, utgör en folkrättsvidrig kollektiv bestraffning och omöjliggör ett värdigt liv för generationer av palestinier.

Den grundläggande fråga som blockaden av Gaza väcker handlar om människovärde. Om palestinierna på Gaza är människor som du och jag, varför förvägras de då sina mänskliga rättigheter? Ship to Gaza är en solidaritetsrörelse som riktar sig mot blockadens konsekvenser. Genom att med fredliga medel försöka bryta blockaden står man för solidaritet i praktiken och försvarar i handling palestiniers rätt till ett värdigt liv.

Modig skriver att blockaden med rätta kan kritiseras, men väljer i stället att svartmåla en organisation som försöker göra skillnad. Det är minst sagt arrogant.

Stefan Lindborg

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt