ÅSIKT

Åsa Petersen: SVT ger SD tolkningsföreträde

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Moderaternas Fredrik Reinfeldt var blekast i kvällens partiledardebatt. I en situation med hög arbetslöshet och skenande ungdomsarbetslöshet valde statsministern att göra jobbfrågan till en fråga om regeringsduglighet. Han oroade sig inte för jobben utan för oppositionens ”spretighet”.

Socialdemokraternas Stefan Löfven röt ifrån: ”Bekymra dig du för din kant! Vi ska presentera vårt alternativ i god tid före valet.”

Statsministerns arrogans inför arbetslösheten får mig att häpna. Reinfeldts enda svar på jobbkrisen är att fortsätta sänka inkomstskatterna, vilket gav Miljöpartiets Gustav Fridolin öppet mål:

”Alliansregeringen har genomfört fyra jobbskatteavdrag men arbetslösheten är högre än när ni började. Ändå vill ni ha ett femte avdrag.”

Reinfeldts trötthet 2013 får mig att tänka på Göran Persson 2006, då Socialdemokraterna förlorade makten till alliansen. Det verkar som om Reinfeldt – liksom Persson sitt sista år – är nöjd med att bara regera. Reinfeldt vill uppenbarligen behålla regeringsmakten, men vad vill han göra med den?

Det framgick inte av kvällens partiledardebatt.

Jämställdhet var kvällens inledande fråga. Det är pinsamt för Sverige, som skryter med att vara ett av världens mest jämställda länder, att bara en av kvällens sju partiledare var kvinna. Stefan Löfven slog fast att Sverige har en könsmaktsordning och Fredrik Reinfeldt talade om glastaket för kvinnor, men radikalare än så blev det inte.

Centerpartiets Annie Lööf konstaterade att det minsann inte behövs kvotering i bolagsstyrelserna eller delad föräldraförsäkring. Kristdemokraternas Göran Hägglund hävdade att den viktigaste jämställdhetsfrågan är att sänka skatterna för låg- och medelinkomsttagare. Bara Miljöpartiet och Vänsterpartiet sa emot.

Med den nivån på jämställdhetsdebatten kommer Sverige att dras med könsorättvisor och könsdiskriminering forever.

SVT har uppenbara problem att frigöra sig från Sverigedemokraternas problemformulering när det kommer till invandring och integration. I förra partiledardebatten ställdes den provocerande frågan: ”Hur mycket invandring tål Sverige?”

Ikväll fick Jimmie Åkesson första ordet i integrationsdebatten, varvid de andra partiledarna länge förhöll sig till hans främlingsfientliga resonemang. Till slut bröt folkpartiets Jan Björklund in: ”Jag tycker det här blir för problemorienterat."

Det är naturligtvis inte invandringen som är problemet, utan rasismen och segregationen. Som Gustav Fridolin sa: ”Jag är glad att leva i ett Sverige som människor vill flytta till – inte flyr ifrån.”

Åsa Petersen