Det är Ulf Kristersson som sviker Alliansen

LUF: Avsky för socialism legitimerar inte att SD ska få diktera villkoren

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är provocerande att Ulf Kristersson slutat kämpa för den liberala samhällssyn som var så central när alliansen skapades, skriver Joar Forssell.
Det är provocerande att Ulf Kristersson slutat kämpa för den liberala samhällssyn som var så central när alliansen skapades, skriver Joar Forssell.

REPLIK. Ulf Kristersson uteslöt samarbete mellan Alliansen och Miljöpartiet för att MP ville se Annie Lööf snarare än Ulf som statsminister. För Ulf var prestige viktigare än sakpolitik och Alliansen. Ulf vände Alliansen ryggen när han gick fram med ett regeringsförslag som i varje beslut skulle vara beroende av Sverigedemokraterna.

Att Vänsterpartiet är ett auktoritärt parti vars politik vore förödande för Sverige behöver inte MUF övertyga oss om – liberaler har bekämpat auktoritära partier mycket längre än vad M gjort.

Avsky för socialism legitimerar dock inte att låta ett auktoritärt nationalistiskt parti få diktera villkoren för en alliansregering. 

Sverigedemokraterna är inte ett borgerligt parti. De är ett nationalistiskt parti som de vill motarbeta jämställdhet och förespråkar reformer som kräver höjda skatter. Det går inte att driva liberal politik i samarbete med dem. SD har redan aviserat att de inte nöjer sig med att ge passivt stöd, Alliansen skulle i sådant fall regera på deras nåder. 

Det är provocerande att Ulf Kristersson slutat kämpa för den liberala samhällssyn som var så central när alliansen skapades, och i stället gick fram med ett regeringsalternativ beroende av de högerextrema. 

Struntade han i att allianskollegorna i L och C stängt den dörren? Var han för svag för att hålla emot de konservativa krafterna i sitt parti?

Ulf hade kunnat välja Alliansen med lutning åt mitten men valde att svika vårt mångåriga förtroende. Moderaternas kompromisslösa agerande tvingar nu Liberalerna att hitta andra vägar som minimerar extrema partiers inflytande.

Att stödja en S-ledd regering kommer kräva stöd från V vid varje tillträde, men det är bättre än en regering som är beroende av SD vid varje beslut.

Vi vill ha en M-ledd regering och gillar inte S. Men just nu verkar S vara det bästa alternativet för oss att få genomslag för liberal sakpolitik, vilket vid sidan av att utesluta SD är löftet till våra väljare. Om S möter våra krav så är det längre högerut ekonomiskt än vad Moderaterna nånsin låtit oss gå.


Joar Forssell, förbundsordförande Liberala Ungdomsförbundet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE