Ännu ett försök att misskreditera oss

Replik från #jagärhär om fb-grupper och demokrati

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är fritt fram att ha åsikten att #jagärhär är kass. Det jag vänder mig mot är de påhittade fakta artikelförfattaren använder sig av för att försöka bevisa det, skriver Mina Dennert.

REPLIK. Vi är drygt 75 000 medlemmar i fb-gruppen som drivs av den ideella föreningen #jagärhär. Jo, tvärtemot vad artikelförfattaren verkar tro så har föreningen styrelse och stadgar som legat på föreningens hemsida www.jagarhar.se i snart ett år.

Det stämmer att artikelförfattaren har blivit utesluten ur fb-gruppen #jagärhär på grund av att han har brutit mot gruppens regler. Men det har inte skett på det sätt han beskriver.

Vi har en grupp om sju personer som hanterar frågor om medlemskap utifrån vår medlemspolicy. Ingen blir utesluten för att den ställer frågor i gruppen. Den vanligaste anledningen till uteslutning är att någon sysslar med näthat; hot, förtal, hets eller trakasserier.

Det stämmer att jag har skrivit att #jagärhär är antirasistisk.

Resten är ett försök att misskreditera oss.

Ja, #jagärhär har stort inflytande. Det är ett ansvar vi tar på stort allvar. Det gör oss också till ett självklart mål för de som inte skriver under på alla människors lika värde.

Vi utsätts för falska skärmdumpar, blir uthängda på hatsajter och dödshotade. Vi blir kallade för rasförrädare och terrorister. Det är fritt fram att kalla oss nästan vad en vill, vi lever tack och lov fortfarande i en demokrati. Vi har även fått en enorm mängd uppskattning för vårt arbete. Jag har bland annat fått Anna Lindh priset.

Men det allvarliga i den här texten är inte innehållet i sig: En missvisande bild av en fb-grupp från en person som varken orkat sätta sig in i hur gruppen fungerar eller stavningen till namnet på den han angriper (jag heter Mina, inte Minna).

Vi diskuterar inte inne i gruppen utan i de kommentarsfält som gruppens medlemmar länkar till. Det handlar inte om vem som har skrivit texten, var den är publicerad, vad det står i inlägget. Och vi skriver aldrig vad medlemmarna ska tycka.

Tvärtom handlar det om att diskutera politiska frågor sakligt trots att vi inte håller med varandra och andra. Vi går enbart in i hatfulla trådar, vi går inte in på privata sidor och skulle aldrig dela något från en privat sida inne i #jagärhär utan tillåtelse.

Nej, det som är verkligt farligt med sådana här texter är det som händer med dem i sociala medier. Smutskastning och propaganda sprids som löpeldar, benägenheten att dela texter av detta slag är mycket högre än till exempel fakta eller nyheter. Källkritiken uteblir och budskapen tas sensationslystet emot som sanningar. Ingen rök utan eld… Känslor blir fakta. Hur ska jag kunna bevisa att någonting inte har hänt?

Så Aftonbladet, nästa gång ni får en text med liknande anklagelser är det upp till artikelförfattaren att visa upp att de stämmer. Och dubbelkolla även att uppgifterna kan verifieras. 

Det är fritt fram att ha åsikten att #jagärhär är kass. Det jag vänder mig mot är de påhittade fakta artikelförfattaren använder sig av för att försöka bevisa det.


Mina Dennert, journalist och grundare till #jagärhär


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Näthat