Debatt

Håll tassarna borta från våra underliv

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Human Rights Watch: Steriliseringstvånget strider mot mänskliga rättigheter

Kristdemokraterna med Göran Hägglund i spetsen vill inte ta bort steriliseringskravet för den som vill ändra sitt kön juridiskt.
Kristdemokraterna med Göran Hägglund i spetsen vill inte ta bort steriliseringskravet för den som vill ändra sitt kön juridiskt.

Vad skulle hända om den svenska regeringen sa att alla som vill ha ett nytt pass måste steriliseras? Förmodligen ­skulle det bli revolution. Det här är, hur absurt det än kan ­låta, verkligheten för trans­personer i Sverige. Den svenska lagen, Lagen om fastställelse av könstillhörighet i vissa fall(1972:119), kräver nämligen att den som önskar byta juridiskt kön ska sakna fortplantningsförmåga.

Lagstiftningen skapar enorma problem för transpersoner som väljer att inte göra de kirurgiska ingrepp som lagen kräver – bland annat kanske för att de vill ha barn.

Dessa personer tvingas leva med id-handlingar som inte överensstämmer med deras köns­identitet och könsuttryck, vilket försvårar många vardagssituationer.

En person kan i dag leva sitt liv fullt ut som man och upp­fattas som man av alla runt omkring honom – men ha en legitimation med ett kvinnligt personnummer. Lagen går i otakt med den internationella utvecklingen på området. Den strider ­också mot internationella överenskommelser om mänskliga rättigheter, som Sverige har åtagit sig att respektera.  

I juli 2009 konstaterade ­Europarådets kommissionär för mänskliga rättig­heter, svensken Thomas Hammarberg, att när stater som den svenska kräver tvångssterilisering så är det ”ett krav som tydligt bryter mot principer om mänskliga rättigheter och mänsklig ­värdighet”.

Detta uttalande från kommissionären följdes sedan upp med den omfattande rapporten om hbt-personers mänskliga rättigheter i Europa som publicerades i somras.

I denna rapport rekommenderar kommissionären alla ­Europarådets medlemsstater att göra sig av med samtliga krav på ­fysiska ingrepp för personer som vill ändra sitt ­juridiska kön.

I mars 2010 rekommenderade Europarådets ministerkommitté medlemsstaterna, inklusive Sverige, att alla ­typer av krav på ­fysiska ingrepp som ställs på ­personer som vill ändra sitt juridiska kön, ska ses över ­regelbundet så att kränkande krav tas bort.

Åtskilliga europeiska länder, bland andra Portugal, Stor­britannien och Spanien, har ­redan gjort sig av med kravet på tvångssterilisering för dem som vill ändra juridiskt kön. Men ­tyvärr har alltså inte alla europeiska ­länder kommit lika långt – märkligt för en världsdel som så ofta brukar berömma sig själv för sin höga nivå på respekten för mänskliga rättigheter.

Den 30 maj i år lämnade Socialstyrelsen över sitt förslag till förändring av lagen om fast­ställelse av könstillhörighet i vissa fall till socialminister Göran Hägglund.

Bland annat föreslog Socialstyrelsen att ­kravet på sterilisering skulle tas bort – och att transpersoner i Sverige ska kunna ändra sitt juridiska kön utan att behöva genomgå något ­fysiskt ingrepp som de inte ­önskar.

Förslaget har starkt stöd. ­Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Folk­partiet, Centern och Moderaterna vill alla ändra lagen på det sätt som Social­styrelsen föreslår. Varför har detta då inte hänt?

Jag antar att det är för att ­Göran Hägglunds parti, Kristdemokraterna, är motståndare mot att ta bort steriliserings­kravet – och tillåts styra regeringen i den här frågan.

Minister Hägglund har inte lagt fram något lagförslag för regeringen ännu, men de andra regeringspartierna har inte ­heller agerat.

Det verkar som om de hittills helt enkelt har satt regeringsstabiliteten före respekten för transpersoners mänskliga ­rättigheter.

Det här är en blodig lag, som borde ändras omedelbart. Varje dag räknas.

Boris Dittrich

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Samhälle

ÄMNEN I ARTIKELN

Samhälle