ÅSIKT

– Jag vill varna kvinnor från att invaggas i falsk trygghet

DEBATT

Eva Rusz: Man tror det räcker med männens goda vilja för att ändra beteende

Slutreplik i debatten om behandling av våldsamma män och svar på Lars Jalmerts replik ”Män som slår måste få behandling”.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Eva Rusz

Det är glädjande att Lars Jalmert delar min syn på behovet av ny kunskap och ökande resurser för att hjälpa utsatta och misshandlade kvinnor. Även om det finns rapporter som talar för att en del behandlingsformer kan vara effektiva för våldsamma män så är ändå den sammanfattande vetenskapliga bedömningen att det behövs bättre och effektivare behandling för dessa män som inte sällan har djupgående psykopatologisk problematik.

Något konfunderad blir jag av tonen i Jalmerts inlägg. Jalmert kommer inte med några egna vetenskapliga argument och det framskymtar att han egentligen håller med mig. Men i sin replik använder sig Jalmert, en manlig mans- och maktforskare, av klassisk härskarteknik mot mig. Han förringar mitt debattinlägg genom att ifrågasätta min etik när jag framhåller problemet med att våldsamma mäns patologiska beteende är svårbehandlat, och att en del kvinnor coachas tillbaka till sina män eftersom man tror att det räcker med männens insikt och goda vilja för att de ska förändra sitt beteende.

Min etik och moral, som grundar sig i psykologförbundets etiska regler och i möten med hundratals hotade kvinnor, gör att jag vill varna kvinnor från att bli invaggade i en falsk trygghet. De bör i stället informeras om att hat- och hotfulla mäns känslor och beteenden sitter djupt rotade och att männen därför kan ­vara så svårbehandlade att de ­inte förändras genom enbart några samtal.

Eva Rusz, Leg. psykolog, psykoterapeut och relationsexpert