Veckans nyheter och debatter i urval av debattredaktionen

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Vecka 34

I Quicksand

Tidigare JK Göran Lambertz måste verkligen ha saknat strålkastarljuset, någon annan förklaring finns inte till veckans karriär–självmord. Med ett leende på läpparna ställde sig justitierådet framför ett expresståg av Quickexpertis och smulades sönder likt en benbit av masonit. Duellen mot Leif GW Persson i Aktuellt är tv-historia. Nästa vecka: Göran Lambertz hittar övertygande bevis för att det var 33-åringen som mördade Olof Palme.

Play it again, Pam

Av veckans tv-premiärer såg vi mest fram emot Nya Nya Aktuellt. Vi hade inget emot Gamla Nya Aktuellt och kunde konstatera att det var ungefär som förr. Väderkartorna trilskades och mikrofonerna läckte. I Dallas var allt också som vanligt, J.R är ond och Bobbys frisyr är på plats. Dessvärre saknas Pam och orsaken till detta är oklar. Men enligt obekräftade uppgifter jobbar hon numer som teknikansvarig på Aktuellt.

Snedseglare

Skådespelaren Ulf Brunnberg säger i en intervju i tidningen Slitz att mordet på häktesvakten Karen Gabreab är feminismens fel. Kvinnor ska inte jobba som brandmän eller poliser heller. Och att så många är singlar i Stockholm beror på att kvinnor mobbas om de vill vara hemma med sina barn. Vi förstår inte riktigt hur han menar, men kan någon inte bara ge Brunnberg ett jobb? Han fungerar klart bäst när han säger det som andra skrivit åt honom. 

Mitts rike

I veckan sa den republikanske senatskandidaten Todd Akin att aborträtt vid våldtäkt inte är nödvändigt eftersom kvinnor inte kan bli gravida om de våldtas. Rape-gate är en olycka för Mitt Romney som redan ligger under Obama i opinionsundersökningarna. Vad som möjligen är en olycka för folket är att Akin är medlem av kongressens utskott för vetenskap, teknik- och rymdfrågor. Nästa utspel: Gräver man tillräckligt långt kommer man till Kina.

Åh herregud

I en kyrka i Zaragoza finns en gammal fresk föreställande Jesus, något av en publikdragare. Med tiden har fukten gått illa åt den men Celia Gimenez, 80+, var inte rådlös. Med färg och pensel gav hon Jesus en make-over. Efter Gimenez insats ser han nu ut som ”en väldigt hårig apa i en illasittande tunika”, enligt en BBC-korre. Konstexperterna är bekymrade men turistbyrån borde jubla. Jesus finns i alla kyrkor, det gör inte håriga apor.

Debattredaktionen

Publicerad: