Utredande polisen: Dags för krav på samtycke till sex

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

”Uppenbara kränkningar får inte förbli ostraffade”

DEBATT

En flicka åker med två andra tjejer till en fest i Tensta. Där befinner sig åtta jämnåriga killar. Flickan leds så småningom in i ett sovrum där hon går med på att ha sex med en av dem. En av tjejerna går hem och en är kraftigt berusad. Flickan, som är 15 år, blyg och tillbakadragen, hamnar i en pressad situation då de andra killarna sedan närmast radar upp sig på kö för att ha sex med henne. Hon befinner sig i ett stundtals låst rum. De har tagit hennes telefon. Hon är livrädd, och säger flera gånger att hon inte vill, men killarna fortsätter att insistera och hon vågar inte kämpa emot. De avlöser varandra.

Flickan berättar senare hur hon stundtals hålls fast av den som för tillfället ligger ovanpå henne under ”akten”, och att hon någon gång försöker vrida sig undan. Det är det enda motstånd hon gör, som hon vågar göra. Hon är ett ensamt barn i en lägenhet full av för henne okända killar som vill ha sex med henne. Hon visar dock inte på något sätt att hon vill, att hon samtycker. När alla är färdiga, och flickan lämnar lägenheten gråter hon och är förtvivlad. Hon får hjälp av förbipasserande, och säger direkt att hon har blivit våldtagen.

Utredningen hamnade hos oss på Västerortspolisens ungdomssektion. De misstänkta kom först med uppenbara lögner i förhör, men gjorde senare medgivanden. En av killarna var uppriktigt ångerfull och sa till mig att han förstod att det de hade gjort var fel, att hon inte ville ha sex med dem alla. Ingen medgav våld, men några att de hade ”tjatat” på henne. Tack vare ett bra jobb, främst av handläggarna och åklagarna, ledde utredningen till en fällande dom i tingsrätten.

I dagarna kom hovrättsdomen, där alla friades helt.

Under utredningens gång hotades och förolämpades flickan på sociala medier. Hon anklagades för att ljuga om våldtäkten för att få pengar och avkrävdes att hon skulle ta tillbaka allt för att inte få stryk. Trots den extremt jobbiga situationen så fullföljde hon utredningen, och har nu genomlidigt två rättegångar. För vad?

Jag vet att det faktum att ingen enligt hovrätten kan bevisas vara skyldig inte betyder att inget brott har begåtts. Den signal som både flickan, de misstänkta pojkarna, deras vänner, och alla andra ungdomar med en tvivelaktig syn på tjejers rätt till sin egen kropp får är dock att allt gick rätt till. Och den tjej som hotade henne och som sen i förhör sa till mig att det inte kunde vara våldtäkt eftersom hon frivilligt följde med till lägenheten fick sin världsbild bekräftad.

Jag har svårt att se att vi kunde ha gjort mer i utredningen. Åklagarna visade mod och beslutsamhet. Flickan har gjort allt rätt! Ändå blev det en dom som känns fel i hela kroppen. Varför? På grund av rättspraxis och lagstiftning.

Våra domstolar har extremt höga beviskrav. Men juridik är en bedömningssport, och sätter man ribban för högt kommer också uppenbart skyldiga personer att gå fria. Det blir inte så kontroversiellt om det gäller inbrott eller rattfylleri, men i ett våldtäktsmål gör det att risken är överhängande att rättsprocessen blir ytterligare en kränkning, istället för en upprättelse, för offret. Som i det här fallet.

Vad gäller våldtäktslagstiftningen, har den redan ändrats. Det är möjligt att den nu gällande lagen där ”hjälplöst tillstånd” har ändrats till ”särskilt utsatt situation” hade räckt för en fällande dom. Jag hoppas det, och jag hoppas att man även framgent tar hänsyn till ung ålder, då det känns underligt att brott begås om en 14-åring har sex med sin pojkvän, men dagen hon fyller 15 så blir det fritt fram för ett helt killgäng om hon inte gör tydligt motstånd.

Jag tror dock att det bästa vore att även införa ett tydligt samtyckeskrav, kanske i en kompletterande paragraf om sexuellt utnyttjande. Det hade inte bara minskat risken att uppenbara sexuella kränkningar förblir ostraffade, det hade också skickat en tydlig signal om att en tjej faktiskt måste vara med på det för att det skall vara ok att ha sex med henne. Det är något som de nu friade killarna i Tensta inte är ensamma om att ha missat.

Slutligen vill jag skicka med en hälsning till den 15-åriga flickan, som gäller alla som har blivit utsatta för sexuella övergrepp och som sedan har haft modet och styrkan att berätta om det för polisen och rätten. Du är en hjälte! Om inte tjejer som du vågar eller orkar säga ifrån genom att fullfölja rättsprocessen, så blir det fritt fram för dem som kränker. Det vore en katastrof för hela samhället, och främst för alla unga och utsatta flickor.

Martin Marmgren

Publisert: