Debatt

Låt oss få veta – kan du regera med SD?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debattörerna: Svara på frågan, Anna Kinberg Batra – väljarna har rätt att veta

I söndags pressades Anna Kinberg Batra på frågan om hon kan tänka sig att regera med stöd av SD. Lena Rådström Baastad och Tomas Eneroth (S) kräver nu besked från moderatledaren om hur hon ser på regeringsfrågan efter valet 2018. Det är dags att tala klarspråk.

DEBATT. Den 19 september 2015 lovade Anna Kinberg Batra i en intervju i Dagens Industri att hon aldrig skulle sätta sig i en regering som var beroende av Sverigedemokraterna.

I söndags, ett knappt år senare, framträdde den moderata partiledaren i SVT: s Agenda. På frågan om vad som skulle ske om det rödgröna blocket blir större i valet 2018, men att inget block får egen majoritet svarade hon:

”Jag vill ha ett annat valresultat. Och min utgångspunkt är en annan regering”.

Programledaren Anna Hedenmo följde upp frågan: Men om det inte blir det?

”Jag spekulerar egentligen inte i det”, svarade Anna Kinberg Batra

En stund senare återkom Hedenmo med frågan: Är du beredd att bilda en borgerlig regering som i praktiken har stöd av Sverigedemokraterna i Riksdagen?

”Ja, men jag leder ju moderaterna och jag måste ta ansvar för hur vi agerar och hur vi stället upp i val”, svarade Anna Kinberg Batra.

Kan du tänka dig att göra det?

”Ju starkare vi är i valet desto starkare blir ju en alliansregering. Hur andra partier tänker rösta om flera år framåt, det måste ju de ta ansvar för. Det är ju inte mitt ansvar”, svarade Anna Kinberg Batra.

Hon vägrade alltså att svara ja eller nej och gav ett helt annat besked än vid samma tid förra året. I stället uppgav moderatledaren att man inte vill samarbeta med SD.

Men ”samarbete” är något annat än stöd. Även om Moderaterna inte vill släppa in Sverigedemokraterna i en moderatledd regering, eller ens förhandla med dem om politiska förslag, så skulle en borgerlig minoritetsregering med mindre stöd än S, MP och V innebära ett Sverigedemokraterna helt plötsligt skulle ha ett avgörande inflytande i svensk politik.

Vid varje blockskiljande omröstning i riksdagen skulle det krävas att Sverigedemokraterna aktivt röstar med de borgerliga för att en sådan regerings politik ska gå igenom riksdagen. Det skulle innebära att Sverige för första gången någonsin skulle ha en regering som är beroende av ett aktivt stöd av ett högerextremt parti med rötterna i nazismen, ett parti som Kinberg Batra själv medgav är rasistiskt i ”Agenda”-intervjun.

Anna Kinberg Batra förstår naturligtvis detta. Hon är pressad av en hård intern opposition som redan nu vill fälla regeringen och, i vissa fall, rentav börja samarbeta öppet med Sverigedemokraterna.

Samtidigt vet hon att de borgerliga väljarna inte vill ha en regering med Sverigedemokraterna som stöd. I en egen undersökning som Alliansen lät göra inför sitt tioårsjubileum i våras står det:

”Om respondenten tvingas välja mellan att Alliansen styr med passivt stöd av Sverigedemokraterna alternativt en borgerlig koalitionsregering med Socialdemokraterna så är det hela 51 procent av alliansväljarna som föredrar koalitionsregeringen med Socialdemokraterna; att jämföra med endast 24 procent som föredrar passivt styre med Sverigedemokraterna”

Här har vi Anna Kinberg Batras dilemma och orsaken till varför hon inte talar klarspråk om hur hon ser en framtida regeringsbildning. Men väljarna förtjänar att få veta om en röst på moderaterna samtidigt är en röst på Sverigedemokratiskt inflytande i svensk politik. Väljarna kan känna sig säkra på att vi Socialdemokrater aldrig kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna eller regera med aktivt stöd av dem.

Nu är det hög tid också för Moderaterna att ta ansvar och ge tydliga besked.

Därför frågar vi nu Anna Kinberg Batra: Om de fyra borgerliga partierna tillsammans får ett lägre valresultat än S, MP och V i riksdagsvalet 2018, avser då Moderaterna ändå bilda en borgerlig regering? Ja eller nej?

Lena Rådström Baastad

Tomas Eneroth

Läs Moderaternas replik: Väljarna avgör vem som bäst leder landet

Läs slutrepliken från S här: Talande tystnad från Moderaterna

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM