Debatt

Målet verkar vara att demonisera Israel

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Slutreplik från Israels ambassadör om våldet i Mellanöstern

Israels ambassadör Isaac Bachman.

Foto: Anna Tärnhuvud

SLUTREPLIK. Ambassadör Fariz artikel är fylld av vilseledande påståenden om Israel och undviker helt och hållet frågan jag belyser – den Palestinska myndighetens (PA) uppvigling till våld och stöd för terror. Hon fördömer inte ens denna politik.

Fariz nämner flera kontroversialla händelser i Israel och tolkar citaten tendentiöst. Till exempel hänvisar premiärminister Netanyahu till terrorister som ”odjur”, inte palestinier. Med hjälp av den ena felaktigheten efter den andra försöker ambassadören få isolerade händelser att framstå som representativa för det israeliska samhället.

Israel är en liberal demokrati med lika rättigheter för alla oavsett kön, religion eller etnicitet. Alla israeliska regeringar under flera decennier har stött en tvåstatslösning, liksom en stor majoritet av det israeliska folket. I Israel åtalas hatbrott och hets mot folkgrupp på samma sätt som i alla andra demokratiska länder.

Detta står i skarp kontrast mot PA som uppviglar till våld och betalar lön till terrorister. 93 procent av palestinier har antisemitiska åsikter och 67 procent stödjer knivattacker mot civila israeler. PA förmedlar till sin befolkning att en palestinsk stat ska ersätta Israel.

Dessutom är ockupation inte orsaken till konflikten. Palestinsk terrorism riktades mot judar årtionden innan Israel ens existerade, och många årtionden innan någon ockupation.

Slutligen visar fokus i ambassadörens artikel att palestinska organisationer inte vill främja samexistens och fred. Deras främsta mål verkar vara att demonisera Israel.

Isaac Bachman

Israels ambassadör i Sverige

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Israel

ÄMNEN I ARTIKELN

Israel