Ge pengarna till dem som behöver

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Kjell Ek: Svenska hjälp-
organisationer ger sina toppchefer miljoner i arvoden

ap

Mer än en miljard kronor skänkte svenska folket under 2008 till Röda Korset. Pengarna strömmar inte bara in till behövande, utan även till dem som leder arbetet. Topparnas löner de sista åren har rusat i några av de största svenska ideella biståndsorganisationerna. Röda Korset är löneledande, där tjänar generalsekreteraren Christer Zettergren 1?086?129 kronor om året.

Det är en rimlig lön för en chef, säger Bengt Westerberg. I en så här stor organisation måste vi ha kompetenta människor anställda.

Bengt Westerberg, tidigare vice statsminister och folkpartiledare som själv har ett arvode på 822?000 kronor om året i ersättning som ordförande i svenska Röda Korset och som vice ordförande i internationella Röda Korset och halvmånefederationen. Det är vad medelstora börsföretagens styrelseersättningar är om året. Uppdragen är ett heltidsarbete och min ersättning har beslutats av stämman i Röda Korset, säger Bengt Westerberg som känner sig hedrad av den enorma ersättningen.

Lönerna och arvoden bekostas inte av insamlade pengar utan av medlemsavgifter och avkastning på Röda Korsets kapital, säger Bengt Westerberg. Kapitalet består dock till stora delar av fonder som tillkommit genom gåvor eller arv.

Men det är inte så länge sedan som det var ett rent ideellt arbete att vara ordförande i Röda Korset. Enligt Anders Milton, som var ordförande före Westerberg, var skälet till att Röda Korset införde lön till ordföranden att även den som inte har ett större sparkapital på banken skulle kunna spara och ha råd att ta jobbet.

Årsredovisningen visar dock att Westerberg och Zettergren har fått rejäla lönelyft. Mellan 2005 och 2006 ökade deras sammanlagda ersättning med 200?000 kronor till 1,8 miljoner.

Och det är inte bara på Röda Korset som cheferna tjänar bra. Rädda Barnens generalsekreterare Charlotte Petri Gornitzka tjänar en miljon kronor. SOS-barnbyars generalsekreterare Elisabet Andersson får 847?000 kronor. Andersson har också möjlighet att gå i pension vid 62, och kostnaderna för hennes pensionsavsättningar var bara för det enskilda året 2006 543?000 kronor, enligt årsredovisningen.

Totalt finns det 400 organisationer i Sverige som har beviljats ett så kallat 90-konto för insamling av pengar. Där finns de största och mest kända organisationerna, men också många mindre och unga uppstickare. Och de har en annan syn på ersättningar till chefer och anställda.

De pengar som vi får från den vanliga privata människan ger oss frihet och möjlighet att agera snabbt när en katastrof inträffar, eftersom vi inte behöver vänta på beslut från någon myndighet, enligt Dan Sermand generalsekreterare för den svenska avdelningen av läkare utan gränser.

Här är det bidrag och ideellt arbete som gäller. Hela organisationen är uppbyggd på ideellt arbete. Våra anställda har extremt låg lön i förhållande till den man har i andra organisationer, säger Dan Sermand.

Själv tjänar han 480?000 kronor om året, alltså mindre än hälften av vad cheferna i de äldre organisationerna tjänar.

Det borde vara självklart att pengarna ska gå till dem som behöver hjälp. Förr fanns trädkramare, nu finns pengakramare.

Kjell Ek

Publisert: