Lyft blockaden mot Al-Jazeera

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Olle Andersson: TV-chefer bör bedöma Al-Jazeera som annan journalistisk verksamhet

Al-Jazeera är den enda internationella tv-station som är på plats i Gaza och har sänt oavbrutet de senaste månaderna och sedan julbombningarna dygnet runt.

Medan skocken av mediejättar, BBC, CNN, Sky och lilla SVT, vankat runt sysslolösa på den israeliska sidan gränsen fortsätter al-Jazeera English att ösa ut bilder, reportage och debatter. Nutidshistoria in the making. Desto egendomligare då att det är så knäpptyst i svenska medier om den arabiska kanalens unika rapportering om vad som sker därinne i Gaza. 

Al-Jazeeras redaktion i Qatar.
Al-Jazeeras redaktion i Qatar.

Och vad i hela friden har SVT för sig?

Här finns Al-Jazeeras hela material tillgängligt för SVT på Youtube. Helt gratis. Det är bara att kavla upp ärmarna på Rapport och Aktuellt och köra igång, och visa att SVT menar allvar med redovisningsskyldigheten.

Efter kröningen av Obama finns ett hav av kommentarer att ösa ur från ”araber” vi aldrig hört talas om som diskuterar frågor som vi inte har en aning om från en horisont vi knappast känner.

Gaza är jordens sköraste plats, vapenvila eller inte, det som händer där nu kan mycket väl ursäkta ett amerikanskt eller israeliskt väpnat angrepp mot Iran framöver. Al-Jazeeras ensamma röst skulle ge svenska licensbetalare en möjlighet att själva bevittna vad som händer i Mellanöstern och varför, annars blir konvulsionerna i arabvärlden obegripliga.

Det håller inte längre för SVT att fegt huka sig för påtryckargrupper och granskningsnämnd och ta beteckning bakom publicistiska honnörsord. Till slut kvävs public service av ängsliga sidoblickar och passivitet. I stället får vi hålla tillgodo med alla dessa ”reportage” där en bildsekvens på söndersprängda palestinska barn automatiskt åtföljs av en exakt lika lång bild på ett hål i marken från en palestinsk raket. Millimeterrättvisa, visst. Journalistik? Knappast.

Nervösa nyhetschefer i TV-huset bör vänja sig vid tanken att bedöma Al-Jazeera efter samma måttstock som gäller all annan journalistisk verksamhet: Balans, opartiskhet och saklighet. Detta i synnerhet som SVT:s traditionella husgud BBC får allt skarpare kritik i Storbritannien för anorektiska sändningar och bristande källredovisning.

Det är utomordentligt märkligt att SVT-tittarna ska behöva tåla skakiga ”direktrapporter” från journalistikens ingenmansland kilometer från händelsernas centrum.

Det håller inte att som Rapport gnälla över israelisk nyhetscensur. Eller, som Ekot påstod häromdagen, att det inte ens finns någon internationell TV-station i Gaza. Det gör det visst.

Det journalistiska ligger och väntar på att SVT ska hitta fram till Youtube. Lyft blockaden mot al-Jazeera. Lyft rumpan.

Olle Andersson

Publicerad: