Svensk fågel, ni duckar för ert eget ansvar

Slutreplik från Djurens rätt om svensk kycklinguppfödning

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Kycklingar föds upp i hög takt och säljs sedan till billigare pris än en påse chips. Det är varken hållbart eller moraliskt försvarbart, skriver  Francesca Vilches, Djurens Rätt.
Foto: TT, Kim-Evert Olofsson
Kycklingar föds upp i hög takt och säljs sedan till billigare pris än en påse chips. Det är varken hållbart eller moraliskt försvarbart, skriver Francesca Vilches, Djurens Rätt.

DEBATT

SLUTREPLIK. Svensk Fågels kycklingkött må vara snäppet dyrare än importerat, men att gång på gång peka finger utomlands gör inte det ett dugg bättre på hemmaplan. Svensk Fågel har ett ansvar, och en stor möjlighet, att förbättra kycklingarnas liv, ett ansvar de duckar för.

Det är positivt att vi åtminstone kan enas om en sak: kycklingkött är för billigt. Vad god djuromsorg är verkar vi dock vara oense om. Vi skulle säga att det inte är särskilt omsorgsfullt:

Kycklingar föds upp i hög takt och säljs sedan till billigare pris än en påse chips.

Konsumenter önskar billiga produkter, och producenter och handeln har gemensamt uppfyllt deras önskan. Nackdelen är att djuren betalar priset och konsumenter luras att tro att de väljer något hållbart. Kycklingar föds upp i hög takt och säljs sedan till billigare pris än en påse chips. Det är varken hållbart eller moraliskt försvarbart.

Det minsta vi kan begära är att de 99 miljoner kycklingar som föds upp i Sverige varje år behandlas som individer och inte som produkter. De ska få rimligt utrymme, ha rätt att komma ut och slippa växa så extremt snabbt. Det kräver att producenterna, handeln och konsumenterna tar ansvar, tillsammans.

Producenterna behöver ställa om och göra kycklingindustrin till en dräglig miljö för kycklingarna. Handeln har en möjlighet att ta ansvar i vilket sorts kycklingkött de säljer och till vilket pris, samt öka vegoutbudet. Konsumenter är väldigt medvetna idag och genom att välja vego, kan vi minska antalet kycklingar som far illa i industrin.

Tillsammans kan vi bidra till en bättre värld där alla individers bästa tas hänsyn till.


Francesca Vilches, ansvarig för konsumentfrågor, Djurens Rätt


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN