Gör det rätta – pausa era ryska butiker, Ikea

Debattörerna: Att inte agera är att ge sitt medgivande till kriget

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi tror att Ingvar Kamprad inte hade tvekat en sekund att visa solidaritet på ett eller annat sätt för det ukrainska folket. Pausa Ikeas butiker i Ryssland medan det är krig, skriver Olena Velychko och Jakob Gottlieb.
Vi tror att Ingvar Kamprad inte hade tvekat en sekund att visa solidaritet på ett eller annat sätt för det ukrainska folket. Pausa Ikeas butiker i Ryssland medan det är krig, skriver Olena Velychko och Jakob Gottlieb.

DEBATT. Vi har, för första gången på mycket länge, krig i Europa. Politikerna har beslutat om sanktioner. Finansmarknaden har beslutat om sanktioner.

Nu är det dags även för flera i vårt näringsliv att införa sanktioner mot Ryssland. För det handlar om att stå upp för sina värderingar och ta ställning emot kriget i Ukraina och den auktoritära utvecklingen i Ryssland.

Ukrainas utrikesdepartement har nyligen bett Apple att pausa App Store och Iphoneförsäljningen i Ryssland.

Ericsson, Sandvik, Scania, Systembolaget och Volvo meddelade under måndagen att de inför sanktioner mot ryska produkter och sina verksamheter i Ryssland.

Lufthansa väljer att sluta flyga till och från Ryssland. Twitter och Facebook säger nej till ryska kunder och British Petroleum har beslutat att sälja sin 20-procentiga andel i Rosneft.

Detta är bara axplock av vad vi redan sett.

Nordic Ukraine Forum – en organisation för ukrainare i Norden – hade ett möte sent i söndags kväll om hur svenska företag kan avstå från affärer med Ryssland och visa solidaritet.

Vi ställer oss frågan hur kan svenska företag tänka ”business as usual” när Ryssland har inlett krig mot sitt grannland Ukraina?

Enskilda företag kan lamslå en hel industri i Ryssland. Hur? Genom att vägra sälja viktiga komponenter och insatsvaror. Exempel är sågklingor till träindustrin, bilkomponenter och leveranser till kemikalieindustrin. 

Att stänga eller reducera sin verksamhet i Ryssland är ett tydligt ställningstagande mot kriget i Ukraina. Vi förstår att det finns många svåra beslut framöver för svenska företag – men att tiga är att ge sitt medgivande. Nu är inte läge att vara tyst! 

Ikea är ett av Rysslands mest etablerade varumärken där företaget säljer var femte möbel i landet.

Här har ni på Ikea ett ypperligt tillfälle att stärka ert varumärke genom att bära vidare era demokratiska traditioner och värderingar samt kommunicera genom handlingar som kan bidra till en förändring.

Vi har förstått att ni som princip alltid sagt nej till ryska mutor. Det är beundransvärt och viktigt – och nu har ni som en global aktör möjlighet att göra en insats för förändring igen och ta ledartröjan i frågan.

Många andra kedjor i Ryssland är också internationella. Någon behöver ta första steget och visa att det går.

De ryska butikerna är en mindre del av Ikeas enorma del i det globala maskineriet som inte påverkas om den ryska detaljhandelsverksamheten tills vidare reduceras.

Kanske kan butikerna vara öppna i mindre omfattning, kanske delar man bara ut gratis glass till alla och tar emot ordrar i butikerna som skickas när kriget är över.

Ikea har utöver butikerna i Ryssland en betydande andel produktion och affärsverksamhet inom virkesinköp. Men dessa beslut skulle inte påverka Ikeas spånskive- och möbelproduktion och skogsförädling i Ryssland. 

Det finns många traditioner men även symbolik att bygga på i en sådan här insats. Inte bara det faktum att Ikea har lika många butiker i Ryssland (27) som det finns medlemsstater i EU, eller att Ikea har både Sveriges och Ukrainas färger på fasaderna på sina butiker i Ryssland.

I dag bär Ingvars tre söner företagets värdegrund vidare. Helst hade vi velat se att Ikea redan tagit initiativ i den här frågan.

Vi ser flera namninsamlingar och engagemang för att införa olika slags handelsembargon och sluta leverera produkter från olika grupper på sociala medier.

Vi tror att Ingvar Kamprad inte hade tvekat en sekund att visa solidaritet på ett eller annat sätt för det ukrainska folket i dag.

Tänk om han hade vetat detta: att nästa gång Europa plågas av krig 2022 så kommer hans företag ha en reell möjlighet att påverka opinionen i det land som utan provokation kränkt freden i ett demokratiskt grannland. 

Nu har Ingvars arvtagare och tre söner en möjlighet att bidra till förändring. Pausa butikerna medan det är krig!


Olena Velychko, Nordic Ukraine Forum
Jakob Gottlieb, medgrundare, ID24 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE