Debatt

Ska jag riskera mitt liv för Malmös budget?

ALS-sjuk: Ni kan införa munskydd i hemtjänsten – men det gör ni inte

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Kommunen är ansvarig för hemtjänsten. Och sist jag kollade, så hade kommunen ett ganska långtgående självbestämmande. Så, vad hindrar dem att överskrida miniminivån och införa munskydd? skriver Mats Leijon.
Kommunen är ansvarig för hemtjänsten. Och sist jag kollade, så hade kommunen ett ganska långtgående självbestämmande. Så, vad hindrar dem att överskrida miniminivån och införa munskydd? skriver Mats Leijon.

DEBATT

DEBATT MALMÖ. Jag har drabbats av sjukdomen ALS. Det innebär att jag kommer att dö tidigare än planerat. Det är något jag har accepterat. Men jag vill inte dö i onödan, vilket kommer att ske om jag smittas med
Corona-viruset.

Jag får hjälp av hemtjänstpersonal tre till fyra gånger om dagen. De kommer nära efter att precis ha besökt andra. Och de har inga munskydd.

Det som gör mig mest irriterad är att Malmö kommun vid minst två tillfällen har släppt pressmeddelanden där de berättar om deras hårda arbete för att skydda utsatta grupper.

När jag konfronterar dem, så hänvisar de till att de följer FHM:s rekommendationer.

Nu är ju kommunen ansvarig för hemtjänsten. Och sist jag kollade, så hade kommunen ett ganska långtgående självbestämmande. Så, vad hindrar dem att överskrida miniminivån? Men, nej.

I stället hänvisar de till att personal som känner sig förkyld ska stanna hemma.

Men nu har Folkhälsomyndigheten skickat Svarte Petter vidare till kommunerna. Vid pressträffen den 7 maj gjordes det klart att det var upp till de enskilda kommunerna att bestämma ifall munskydd ska användas i hemtjänsten.

Att luta sig mot ett passivt skydd som att personalen ska stanna hemma ifall de känner sig sjuka håller inte med ett kunskapsläge som visar att smittan kan föras vidare utan märkbara symtom.

När man dessutom tar med i beräkningen att all personal inte har råd att stanna hemma på grund av osäkra timanställningar så blir intentionen att skydda riskgrupper mer en förhoppning om att ingen ska bli smittad än en reell åtgärd.

Om Malmö kommun hade kunnat sluta att kommunicera via färdigskrivna manualer, så hade vi kanske kunnat föra ett samtal om de verkliga orsakerna till deras motvilja mot munskydd. Är det brist på munskydd, så förstår jag. Då får vi försöka göra något åt det.

Men jag vägrar att riskera mitt liv för att hålla en budget.

Malmö stad bör snarast åtgärda behovet av munskydd inom hemtjänsten.


Mats Leijon, Malmö


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Malmö

LÄS VIDARE

REPLIK Munskydd riskerar att bli en falsk trygghet

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Hemtjänst

Coronaviruset

Munskydd

Folkhälsomyndigheten