Debatt

NMR agerar shariapolis i Almedalen

Debattören: Har du fel kläder, beter dig fel – då är du en måltavla

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

NMR går runt och beter sig som en slags variant av shariapolis. Har du fel kläder, beter dig fel, ser ut som en vänsterliberal - då är du för dem en legitim måltavla, skriver Anders Österberg (S). (Arkivbild på NMR från Almedalen 2018).
NMR går runt och beter sig som en slags variant av shariapolis. Har du fel kläder, beter dig fel, ser ut som en vänsterliberal - då är du för dem en legitim måltavla, skriver Anders Österberg (S). (Arkivbild på NMR från Almedalen 2018).

DEBATT

DEBATT. En vän till mig är i Almedalen. Hon är klädd i en tröja med regnbågsflaggan. Hon blir rekommenderad av de med ansvar för säkerhet att inte gå runt med tröjan på grund av säkerheten.
NMR går runt och beter sig som en slags variant av shariapolis. Har du fel kläder, beter dig fel, ser ut som en vänsterliberal - då är du för dem en legitim måltavla.

I Polen avskedar Ikea en anställd för att denna på intranätet postat en rad homofobiska inlägg. Trots uppmaningar att ta bort inläggen vägrade den anställde att göra detta. Den anställde fick sparken. Där kunde den historien slutat. Men det gjorde den såklart inte. För nu uppmanar Polens justitieminister till bojkott av Ikea. Ja. Du läste rätt. Det är alltså Ikea som har gjort fel som avskedat mannen som bröt mot företagets policy och inte heller lyssnat på varningarna från ledningen.

Jag uppmanar dig att handla rejält med möbler hos Ikea – de vet att det numera kostar att stå upp för mänskliga rättigheter. Jag vill att vi kommer tillbaka till att det ska löna sig. Det är sant att om socialdemokraterna byggde folkhemmet så möblerade Ikea det. Nu står vi på samma sida i försvaret av mänskliga rättigheter.

Mark Twain sa en gång att historien inte upprepar sig. Men den rimmar. Det stämmer. I Sverige har kampen för jämlikhet för rättigheter kommit långt. Men mänskliga rättigheter och alla människors lika värde upprätthålls bara så länge vi människor respekterar dem. Det som har uppnåtts med kamp kan också avskaffas. Med NMR i Almedalen, konservativa i Polen, vidriga ledare i Tjetjenien så urholkar droppen stenen.

Putins man i delrepubliken, president Kadyrov, förnekar att det ens existerar homosexuella i delrepubliken. Det är ett minst sagt motsägelsefullt uttalande eftersom han i så fall inte skulle behövt inrätta de läger för homosexuella som han bevisligen gjort. Eller uppmana familjer att döda homosexuella barn i hederns namn.

Respekten för hbtq-personers åtnjutande av mänskliga rättigheter kan i vissa fall ses som ett mått och en indikator eller varningsklocka, för i vilken utsträckning en stat och människor respekterar de mänskliga rättigheterna. Alla människors lika värde och rätt. Det gäller oss alla. Alla för en. En för alla. Vi kan inte, vi ska inte göra skillnad på människor oavsett ursprung, sexualitet, kön eller vad det nu kan vara. Vår kamp är solid.

Därför är det både mitt och ditt ansvar att höja rösten. För du ska kunna ha vilka kläder du vill, röra dig hur du vill och älska vem du vill. Utan att någon annan begränsar din frihet. Men tyvärr kostar det alltmer att stå upp för mänskliga rättigheter. Därför behövs du också. Det är ingen annan som kommer att ta ansvaret om inte du gör det. Nästa gång kan det vara din tröja NMR är ute efter.


Anders Österberg, riksdagsledamot (S).


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

NMR, Nordiska motståndsrörelsen

LÄS VIDARE

DEBATT Almedalen – nu en arena för nazister

ÄMNEN I ARTIKELN

NMR, Nordiska motståndsrörelsen

Nazism

Nynazism

Almedalsveckan 2019

Politik

Ikea