Varför blundade Säpo för ’terror-imamerna’?

Torbjörn Jerlerup: Säkerhetspolisens agerande är ett skämt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi varnade socialtjänster och polis för IS-anhängare med barn, men mig veterligen gjordes inget. Säpo visade inte mycket handlingskraft, skriver Torbjörn Jerlerup.
Vi varnade socialtjänster och polis för IS-anhängare med barn, men mig veterligen gjordes inget. Säpo visade inte mycket handlingskraft, skriver Torbjörn Jerlerup.

DEBATT. Det pratas mycket om svenska värderingar i dessa dagar. Frågan är om inte en av de mest ursvenska saker som finns är att sopa besvärliga fakta in under mattan och inte diskutera dem?

Nu ska de så kallade "terrorimamerna" utvisas.

På papperet borde väl jag vara en av de som är glad för att Säpo agerat och nu kastar ut imamer som exempelvis Abo Raad.

Jag har i många år arbetat mot radikal islamism som medborgarjournalist. Bland annat samarbetade jag med Gävle Dagblads journalister i deras kartläggning av Raads verksamhet. Jag har länge velat att Sverige agerar tufft mot IS-anhängare och terrorförespråkare.

Abo Raad var en av mentorerna för webbsidan Muslim.se i många år. Där kunde man läsa:

  • att muslimer inte fick bli vänner med icke muslimer (kuffar) eller bli politiskt aktiva i "deras" politiska partier, att homosexuella borde dödas,
  • att det borde ses som ett brott att håna eller kritisera profeten Muhammed, att muslimer inte får säga "god Jul" till någon, att det var bra med dödstraff för kvinnor och män som begår äktenskapsbrott (exempelvis kysser varandra), att demokrati är fel eftersom ett land måste styras enligt Allahs lagar (sharia). Antisemitism och uppmaningar till jihad har spritts där också.

I en artikel, "Vad är Haram?" skrev man på Muslim.se:

"Det är förbjudet att leda, eller följa ledare som styr samhället med lagar som inte överensstämmer med islamiska lagar. Man får inte stifta lagar som motsäger islamiska lagar. Man får inte rösta på en politisk kandidat vars problem inte överensstämmer med den islamiska läran. Man får inte avvika eller hålla sig borta från det heliga kriget (Jihad)".

Men jag är inte glad i dag.
När äntligen myndigheterna agerar gör de det baserat på hemliga bevis och utan att försöka döma individerna. Personer som bott i Sverige i 20–30 år ska utvisas utan att de får en möjlighet att försvara sig och utan att vi andra får se någon sorts bevisning, eller ens domskäl, bakom beslutet.

Det är oerhört klantigt gjort. Det kommer att skada oss i längden. Delvis beroende på att vi skapar martyrer. Men framför allt genom att vi inte får veta varför myndigheterna inte agerat tidigare. Svenska staten sponsrade webbsidan Muslim.se 2009 med 416 000 kronor.

Under många år tilläts Abo Raad sprida radikal extremism från Gävle utan att Gävles politiker eller stat eller polis gjorde något.

Redan 2012 till 2013 varnade många för det ökande stödet till IS föregångare (Al Qaida) och för att svenskar reste ner för att kriga på terroristernas sida. Regering och polis agerade inte.

2014 när IS hade formats var vi många som varnade för IS- och Al Qaida-anhängare i Sverige. Vi visade att deras Facebookgrupper hade tusentals medlemmar, att individer över hela landet flaggade med IS flaggor. Ofta var anhängarna ungdomsledare, visade vi. Myndigheter och regering agerade inte.

Vi varnade socialtjänster och polis för IS-anhängare med barn, men mig veterligen gjordes inget.
Säpo visade inte mycket handlingskraft.

Gävle kommun hade besök av två personer från Säpo 2015 för att informera om Abo Raad och den radikala islamismen. Vad de exakt sa vet jag inte, men det de sa fick Gävles politiker att dra slutsatsen att Abo Raad inte var kopplad till radikal islamism.

Nu, fyra år senare anser tydligen Säpo att Raad är så mycket kopplad till radikal islamism att han ska slängas ut ur landet utan laga dom. Ursäkta att jag säger det, men detta är ett skämt! Dupont och Dupont i serietidningen Tintin hade agerat smartare!

Utan att Säpo visar exakt vad de anklagade gjort, kan vi inte börja reda ut varför vi inte agerat mot dem innan. Det behöver vi. Vi behöver ställa frågan vilka politiker, polischefer och andra som var ansvariga för att vi inte agerade och vilka beslut som var felaktiga. Troligen bör en och annan av våra sittande politiker och myndighetspersoner hållas ansvariga för bristerna.

Därför är jag mot att man kastar ut de så kallade "terrorimamerna" ur Sverige.

Sedan är jag dessutom en person som gillar det demokratiska rättsamhälle som vi har skapat i Västeuropa; det samhälle Abo Raad anser är så farligt för muslimerna.

En av detta rättssamhälles grundstenar att ingen människa ska dömas ohörd och att alla anklagade ska kunna pröva bevisen som riktas mot en. Vill man försvara detta rättssamhälle är det inte så snyggt att kasta ut imamerna baserat på hemlig bevisning.


Torbjörn Jerlerup, Socialdemokratisk antirasistisk debattör, Borgholm


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE