Jo, Olle Thorell – en hel del var bättre förr

Replik från ”gråsosse” om tillståndet i landet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

För bara några decennier sedan hade vi ett samhälle, land, eller rike som höll ihop. Nu har allt tagits ifrån oss, skriver Robert Höglund.
För bara några decennier sedan hade vi ett samhälle, land, eller rike som höll ihop. Nu har allt tagits ifrån oss, skriver Robert Höglund.

REPLIK. Vi lite äldre socialdemokrater saknar det gamla, goda socialdemokratiska välfärdssamhället. För bara några decennier sedan hade vi ett samhälle, land, eller rike som höll ihop. Då hade vi allmän värnplikt, gemensam folkskola och till och med ett eget postverk.

Nu har allt tagits ifrån oss. Det mesta av vår gemensamma egendom är såld till ”marknadens aktörer”:  SJ, Posten, Apoteket, elbolag och så vidare.

Det allvarligaste exemplet är skolan. Den svenska folkskolan tjänade oss bra ända sedan starten 1842 till i början av 1990-talet.

Då kom ” Timbro-högern” och dåvarande Moderate statsministern Carl Bildt på att den nog borde konkurrensutsättas på marknaden som vilken vara som helst. Men pengarna skulle det offentliga svara för via skolpengen. 

Det är för mig som gammal ”gråsosse” fullständigt oförklarligt att inte Socialdemokraterna gjort några större ansträngningar för att vi ska återgå till en likvärdig skola för alla. Skolan måste få vara skola. Den är synnerligen olämplig för några marknadsexperiment .

Det är dessa saker – plus migration och kriminalitet – som gör att Socialdemokraterna tappar sympatisörer.

Den långa lista på välfärdstjänster som Thorell tar upp i sin artikel är nog riktig men vem tror på att brottsligheten inte skulle ha ökat när det i varje nyhetssändning i tv berättas om mord och sprängningar?


Robert Höglund, gammal ”gråsosse”, Norrköping


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE