Regeringen, utlys klimatnödläge nu

Debattörerna: Massaktion för klimatet i Stockholm

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi kräver att regeringen talar klarspråk, utlyser klimatnödläge och tillsammans med andra aktörer kommunicera hur bråttom det är att ställa om. Utsläppen måste ner, svårare än så är det inte, skriver Extinction Rebellion Sverige.
Vi kräver att regeringen talar klarspråk, utlyser klimatnödläge och tillsammans med andra aktörer kommunicera hur bråttom det är att ställa om. Utsläppen måste ner, svårare än så är det inte, skriver Extinction Rebellion Sverige.

DEBATT. Vi har fått nog! Vi har satt oss på tvären och tänker vara motvalls. Och det är lika bra att be om ursäkt direkt. För vi har ingen önskan att störa den del av våra medmänniskors liv som måste fungera: vardagen.

Men livet är större än så. Vi intar Stockholms gator i protest mot att klimatkrisen inte behandlas som den kris den är. Vi människor har med vår totala dominans på jorden ett ansvar för att naturen ska må bra och att livet på jorden ska kunna vara njutbart även för våra barn och deras barn.

Därför är vi här, vi lämnar vår egen vardag för att ta vår del av det ansvar för framtiden som vi alla delar. Vi gör det av kärlek, men vi gör det beslutsamt, med ickevåld och med civil olydnad som metod. För vi är Extinction Rebellion.

I årtionden har politiker och företag lovat oss guld och gröna skogar, bot och bättring, men i verkligheten har allt handlat om att göra maximal vinst oavsett konsekvenserna för kommande liv på jorden. Kanske är det historiens största lögn vi bevittnar?

För trots att konsekvenserna för klimatet varit kända sedan Brannon-rapporten 1957 har mängden koldioxid i atmosfären nu ökat till de högsta nivåerna på tre miljoner år. Och mitt i den värsta kris mänskligheten stått inför öppnas nya kolgruvor, nya kolkraftverk och nya oljefält.

Här hemma i Sverige försöker Preem ge sken av att de är en klimatsmart verksamhet, när de i själva verket investerar flera miljarder i en utbyggnad för bearbetning av främst fossil olja i en tid då forskare varnar oss för just det.

För oss i klimatrörelsen är det en självklarhet att de 600 oljeraffinaderierna i världen som tillsammans hanterar 5400 miljarder liter råolja per dygn ska avvecklas, inte byggas ut.

Nu har vi har fått nog av brutna löften och vackra ord. Därför ser ni rebeller från Extinction Rebellion runt om i Stockholm just nu som låser fast sig i saker, cyklar runt med plakat i staden och gör sig allmänt besvärliga. För nu får det vara nog!

Vi kräver att regeringen talar klarspråk, utlyser klimatnödläge och tillsammans med andra aktörer kommunicera hur bråttom det är att ställa om. Utsläppen måste ner, svårare än så är det inte.

Då dagens politiska system har visat sig otillräckligt för att bromsa både klimatkrisen och den ekologiska krisen, kräver vi att demokratin stärks genom att inrätta ett medborgarråd. Där medlemmarna i rådet likt en jury tillsätts slumpmässigt. De får kunskap från forskare och experter och sätter sig in i problemet.

Medborgarrådet kommer sedan överens om vilka handlingar som ska genomföras för att bromsa utsläppen och förlusten av arter. Regering och riksdag måste sedan vägledas av medborgarrådets beslut.

Samtidigt med våra protester, i en annan verklighet, men tyvärr inte på en annan planet, sitter våra ledare och pumpar in pengar i oljeindustrin. Bara i Europa subventioneras fossil energi med minst 137 miljarder euro om året. Som en jämförelse är EU:s budget för 2020 totalt 155 miljarder euro. Vi måste få stopp på det!

De dagar vi genomför protesterna pågår även en pandemi (som just behandlas som en kris, till skillnad mot klimatkrisen). Därför kommer vi att genomföra alla protester med respekt för Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande avstånd och hygien. Men vi hoppas att ni ändå ska se oss, höra oss och ansluta er till oss.

Vi kan skriva spaltmeter om förlust av biologisk mångfald, förgiftade jordar, luftföroreningar och om konsekvenserna av global orättvisa, överkonsumtion och utsläpp av växthusgaser. Men de flesta av oss vet redan tillräckligt.

Och det är er vi vänder oss till, vi behöver er nu. Det krävs uppoffringar och uthållighet att förändra ett samhälle som alltför länge fokuserat på att tillfredsställa våra materiella begär, till ett samhälle som låter naturens gränser vara även våra gränser.

Alla vi som älskar naturen, vinden, havet, livet, gräs mellan tårna och ljudet av glada barn. Mammor, pappor, mor- och farföräldrar, grannar, syskon och vänner. Det är upp till oss, det kommer ingen superhjälte och räddar oss.


Palle Nielsen, egen företagare, XR-Halland
Daniel Keller, XR-Örebro
Ragnhil Larsson, redaktör Klimatpodden, XR-Göteborg
Jessica Lovell, civilingenjör, XR-Göteborg
Lan Pham, geovetarstudent, XR-Skåne

Publisert:

LÄS VIDARE