KD ville straffa kvinnorna också

Slutreplik från Morgan Johansson om åtgärder mot sexhandeln

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I sin replik till oss försöker Andreas Carlson ge intryck av att KD stod bakom sexköpslagen när den drevs igenom av S-regeringen 1998. Det är inte sant, skriver Morgan Johansson.
I sin replik till oss försöker Andreas Carlson ge intryck av att KD stod bakom sexköpslagen när den drevs igenom av S-regeringen 1998. Det är inte sant, skriver Morgan Johansson.

DEBATT

DEBATT. I tisdags aviserade jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) och jag nya åtgärder för att få stopp på sexhandel, genom att bland annat gå hårdare åt dem som köper sex. I några bisatser pekade vi också på hur M och KD agerat i frågan tidigare, och det retade visst upp KD:s Andreas Carlson.

I sin replik till oss försöker han ge intryck av att KD stod bakom sexköpslagen när den drevs igenom av S-regeringen 1998. Det är inte sant.

När propositionen antogs av riksdagen fanns det två reservationer. Den ena var från Moderaterna, som inte ville kriminalisera sexköparna alls. Den andra var från KD, som ville att också försäljningen av sex, det vill säga de utsatta kvinnorna, skulle kriminaliseras.

Jag satt i riksdagens justitieutskott under dessa år, och minns mycket väl debatterna med KD:s representanter, när de envist krävde att också kvinnorna skulle straffas.

Att bestraffa traffickingoffer som utnyttjats i sexhandeln betraktades redan då av de flesta som djupt stötande, och jag förstår att KD inte i dag vill kännas vid att man haft den åsikten.

Efter några år svängde både M och KD, och anslöt sig till den socialdemokratiska linjen. Men faktum kvarstår: varken M eller KD stod bakom sexköpslagen när Sverige som första land i världen antog en sådan lag.

När det så gäller samtyckeslagen, så kunde den borgerliga regeringen inte enas om ett förslag. Då tog vi socialdemokrater i opposition ett initiativ i riksdagen som tvingade fram en ny översyn. Det lagförslaget kunde vi sedan driva igenom i regeringsställning, och det är enligt min uppfattning den viktigaste straffrättsliga reformen på många år.

Så långt historien. Men framtiden är ju mer intressant. Förslaget om att ta bort böter ur straffskalan vid sexköp innebär inte bara att det blir en hårdare påföljd.

Det innebär också att gärningsmannen hamnar i belastningsregistret under längre tid, och att möjligheterna att topsa honom ökar. Det sista är inte oviktigt: den som köper sex kan mycket väl ha begått andra sexualbrott tidigare som han då kan knytas till om det finns DNA-spår.

Jag förutsätter att KD kommer att stödja förslaget.

Däremot verkar KD stå på sig i sitt motstånd när det gäller att kriminalisera också sexköp utomlands. En sådan lagstiftning finns i Norge sedan över 10 år tillbaka, och fungerar bra.

Jag hoppas att KD och den övriga oppositionen kan tänka om på den punkten. Den som köper sex finansierar människohandel, oavsett var det sker.

Att bekämpa mäns våld mot kvinnor är en av regeringens viktigaste kriminalpolitiska prioriteringar. Vi kommer under kommande år att lämna ett antal förslag för att förstärka det arbetet, och ser fram emot ett bra samarbete i riksdagen om denna viktiga fråga.


Morgan Johansson, justitieminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en slutreplik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE