Varför regeringskris för det här, Annie Lööf?

Vänsterpartiet: Sluta curla Centerpartiet – ingen vill ha marknadshyror

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Alla måste sluta curla Annie Lööf och Centerpartiet. Hennes krav om marknadshyror fäller regeringen, men har inte ens stöd bland C:s egna väljare, skriver Ida Gabrielsson, vice partiordförande för V.
Alla måste sluta curla Annie Lööf och Centerpartiet. Hennes krav om marknadshyror fäller regeringen, men har inte ens stöd bland C:s egna väljare, skriver Ida Gabrielsson, vice partiordförande för V.

DEBATT. Sverige är på väg mot regeringskris för något som ingen vill ha. Allt beror på att Annie Lööf så benhårt håller fast vid sitt krav om marknadshyror.

Hennes krav fäller regeringen, men har inte ens stöd bland Centerns egna väljare.

När regeringen tillträdde var de beroende av Vänsterpartiets mandat, trots det så vägrade de att förhandla med oss.

Vi valde till slut att tolerera dem ändå för att lösa en svår situation. Men vi sa tydligt att de kan inte införa marknadshyror, där går vår gräns.

Detta har regeringen känt till i två och ett halvt års tid. Under den tiden hade Löfven kunnat jobba på att sy ihop sitt regeringsunderlag, men inget sådant har han gjort.

När så utredningen om marknadshyror presenterades så deklarerade regeringen att de ska genomföra förslaget, bara med några smärre ändringar.

Vi i Vänsterpartiet försökte om och om igen få till samtal med Stefan Löfven och Annie Lööf för att lösa frågan. Ingen av dem ville träffa oss. 

Då gjorde vi ett sista försök att erbjuda regeringen en väg ut genom förhandlingar med Hyresgästföreningen. Men inte ens det kunde de tänka sig.

Regeringen står fast vid förslaget om marknadshyror och därför står vi fast vid vårt ord. Vi har sedan dess inte längre förtroende för statsministern.

Situationen nu är att Annie Lööf och Stefan Löfven upprepar beskedet att marknadshyrorna ska införas. De kallar det fri hyressättning i nyproduktion, men själva förslaget viker de inte en tum från.

Konsekvensen är att de överger sitt eget regeringsunderlag och på måndag väntar misstroendeomröstning.

Alla måste sluta curla Annie Lööf och Centerpartiet. Kompromisser i stället för maximalism är det som krävs, det vet Vänsterpartiet.

Varför kan inte Annie Lööf visa samma ansvarskänsla och backa från 1 av 73 punkter i ett avtal som är beroende av vänsterpartistiska mandat i lika hög utsträckning som centerpartistiska?

Om marknadshyrorna hade varit en älskad reform skulle det varit mer begripligt att hålla fast vid förslaget så hårt. Men Socialdemokraternas väljare är helt emot. Svenska folket i stort är helt emot. Faktum är att inte ens Centerpartiets egna väljare är för det.

Det förklarar också varför Annie Lööf under våren inte har velat ställa upp i debatter om sitt krav. Hon vet hur djupt impopulärt kravet är – ändå vägrar hon släppa det, kosta vad det kosta vill.

Vad handlar då frågan om? Jo, marknadshyror innebär att hyresgästen ställs ensam mot fastighetsägaren. Resultatet blir höjda hyror.

Det är ett systemskifte som får oöversiktliga konsekvenser. Först och främst för den enskilde hyresgästen som behöver någonstans att bo men inte har råd.

Men också för Sverige som samhälle.

Marknadshyror innebär att vi ännu mer än i dag skulle delas upp efter hur mycket vi tjänar. Det skulle blåsa på segregationen och öka klyftorna.

Regeringen försvarar förslaget med att det bara rör nyproduktion. Men det är ingen liten sak – nyproduktion är ju allt det som byggs från och med nu.

Dessutom vet vi att gör man det här på en del av bostadsmarknaden, så sätter det en press på de befintliga hyresrätterna. 

Systemskiftet är igång och snart omfattar det alla lägenheter. Det ser man i andra länder som gjort samma sak.

Så det är inte konstigt att de allra flesta väljare är emot det här. Det är naturligt att inte ens någon majoritet av centerväljarna tycker förslaget är bra.

Det märkliga är att Annie Lööf driver fram regeringskris och eventuellt extraval för ett krav som inte ens hennes egna väljare vill ha.

Är höjda hyror viktigare än att hålla SD från makten? Det är en fråga C måste svara på.

Vänsterparti är tydliga där. Vi kommer aldrig rösta fram en högernationalistisk regering. Har Annie Lööf samma uppfattning finns det i dagsläget ingen annan möjlighet än att C respekterar det underlag man baserar sitt styre på och släpper frågan om marknadshyror.

Annars kan hennes oresonlighet få dramatiska konsekvenser.


Ida Gabrielsson, vice partiordförande (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE