Debatt

Även barnen behöver mer stöd i pandemin

V: Dela ut extrapengar till barnfamiljer med tre barn eller fler

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Barnen är en utsatt grupp i pandemin. Vi vill förlänga det extra bostadsbidraget och göra två extra utbetalningar av flerbarnstillägget till barnfamiljer med tre barn eller fler. Se också över möjligheter att erbjuda extra läxhjälp och lovskola, skriver Ulla Andersson.

Foto: GETTY, DENNY LORENTZEN

DEBATT

DEBATT. Att vi skyddar äldre är centralt i pandemin, men vi får inte glömma att även barn och unga är en utsatt grupp. Trots att vi ser barn med långtidscovid eller följdsjukdomar, så är de problem som oftast drabbar unga av en annan sort.

Bris rapporterar att fler barn än någonsin vänder sig till dem. Antalet unga som söker sig dit för att få hjälp med ångest har ökat med 200 procent jämfört med 2019.

Vad är det då som fyller barn med ångest? Det kan vara rädslan för att någon man älskar ska bli svårt sjuk, men här finns också mycket annan oro för framtiden.

Många har svårt att klara skolan på distans. Stora nedskärningar i skolan gjorde att extra stöd åt de som behöver det blev till en bristvara redan innan pandemin, men problemet har förvärrats. Hög sjukfrånvaro bland skolans vuxna och svårigheten att ge rätt hjälp genom en datorskärm drabbar speciellt de redan utsatta, de som inte kan få hjälp med läxläsning hemma. De som bor för trångt för att kunna få studiero i ett eget rum.

Hur kommer deras framtid att se ut om de inte får rätt stöd – kommer de att kunna utbilda sig vidare, kommer de att få jobb?

Det är tyvärr inte det enda sättet unga drabbats. Utan fristäder som skola eller idrott, riskerar barn från otrygga hem att fara mer illa än vanligt. Förtryck, kränkningar och våld inom familjen blir svårare att upptäcka. Samtidigt är socialtjänsten mindre effektiv än vanligt.

På grund av brist på skyddsutrustning kan de få svårt att besöka hem där någon säger sig ha symtom. Föräldrar som vill undvika hembesök kan alltså enkelt använda covid som en ursäkt. Så kan det inte få vara; utsatta barn måste få hjälp, även under en pandemi.

Dessutom lever många unga med en ekonomisk oro. En förälder som förlorar sitt arbete eller tvingas gå ner i arbetstid betyder alltför ofta också barn som plötsligt inte vet om pengarna räcker till både mat och hyra.

Problemen är många, och åtgärderna måste också vara det. Därför föreslår Vänsterpartiet:

  • Förläng det extra bostadsbidrag som betalats ut till 139 000 barnfamiljer. Stödåtgärden löpte ut vid årsskiftet och regeringen har inte förlängt det, trots att läget för utsatta barnfamiljer inte på något sätt förbättrats. 6 av 10 som fick de extra bostadsbidraget var ensamstående mammor med barn. Att regeringen sparar in på dem är direkt ovärdigt.
  • Gör två extra utbetalningar av flerbarnstillägget till barnfamiljer med tre barn eller fler. En utbetalning snarast och en inför sommaren, för att möta de ökade kostnader som sommarlovet för med sig. Flerbarnstillägget till familjer med tre barn eller fler är ett träffsäkert verktyg för att utjämna ekonomiska klyftor. Vårt förslag ger en barnfamilj med fyra barn 3 480 kronor extra, fördelat på två månader. Den sammanlagda kostnaden för staten blir drygt 400 miljoner kronor.
  • Ge socialtjänsten resurser för att kunna öka insatserna. Se till att de har den skyddsutrustning de behöver för att upptäcka och stödja barn som far illa under pandemin.
  • Se över möjligheter att erbjuda extra läxhjälp och lovskola till de elever som behöver det, förslagsvis genom att anställa lärarstudenter. Ett extra stödprogram och ökade resurser måste också finnas på plats så snart skolorna kan övergå till att undervisa på plats.
  • Satsa på fritidsaktiviteter för barn och unga. Det kan handla om idrottande, kultur eller friluftsliv.

Alla barn har rätt till en trygg tillvaro och en bra utbildning. Det tjänar också hela samhället på. Trygga barn med en god utbildning är den bästa garantin för Sveriges framtid. Ska de få en rimlig chans måste de nu få ordentligt stöd.

Det kostar, men att avstå är långt mycket dyrare.


Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson Vänsterpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

DEBATT Socialförsäkringen har slutat fungera

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Ulla Andersson

Vänsterpartiet

Barn & unga

Coronaviruset

Ekonomisk utsatthet

Bris