Debatt

Inga moralpoliser på våra gator

Debattörerna: En skola som behandlar flickor och pojkar olika ska förlora sitt tillstånd

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

”Kalla fakta” avslöjar i kväll att barn separeras på skolbussen på väg till den religiösa friskolan. De parallella samhällen och de otidsenliga könsstrukturer som växt fram måste bekämpas. Svensk lag ska gälla. , skriver debattörerna.
”Kalla fakta” avslöjar i kväll att barn separeras på skolbussen på väg till den religiösa friskolan. De parallella samhällen och de otidsenliga könsstrukturer som växt fram måste bekämpas. Svensk lag ska gälla. , skriver debattörerna.

DEBATT

DEBATT. Kalla Faktas reportage som sänds i kväll visar en chockerande verklighet i Stockholms ytterstad där självutnämnda moralpoliser trakasserar kvinnor och förvägrar flickor rätten att ta plats i det offentliga rummet.

Barn separeras på skolbussen på väg till den religiösa friskolan Al-Azhar i Vällingby, samma skola som tidigare var i blåsväder då de delar upp flickor och pojkar på idrottslektionerna. Detta är en fullständigt oacceptabel utveckling mot parallella samhällsstrukturer. Något som vi moderater starkt kritiserar och aldrig kan tillåta få fäste.

Varken hora eller kuvad presenterade förra året en undersökning som visade att 82 procent av tjejerna upplever sig mycket hårt kontrollerade av sin familj i Stockholms ytterstad. Motsvarande siffra för killarna var 63 procent.

”Mitt liv håller på att rasa samman och ingen gör någonting.” En kvinna som flyttat tillbaka till Hjulsta efter 15 år berättar om hur hon och andra kvinnor förföljs och trakasseras. När hon anmäler till polis och socialtjänst läggs fallen ner, och hon uppmanas att istället hålla låg profil. Nu har hon valt att flytta därifrån.

Vi moderater kommer aldrig acceptera ett samhälle där män och kvinnor skiljs åt. Inte på badhus, inte på caféer, inte på idrottslektioner och inte på skolbussen. Vi har varit tydliga med att badhusen ska porta de män som trakasserar och tafsar.

Vi är lika tydliga med att Al-Azharskolan i Vällingby ska förlora sin rätt att bedriva skolverksamhet om de inte lever upp till skollagens krav på likabehandling av flickor och pojkar.

I Sverige har män och kvinnor samma fri- och rättigheter. Vi ska inte backa en millimeter från jämställdheten.

De parallella samhällen och de otidsenliga könsstrukturer som växt fram måste bekämpas. Svensk lag ska gälla.

För att vända utvecklingen behövs politiska krafttag och rätt prioriteringar.

Alla nyanlända ska genom SFI utbildas om vilka lagar och värderingar som gäller i Sverige. Informationen ska vara obligatorisk och om man inte deltar bör det få ekonomiska konsekvenser för den enskilde.

Utred om hedersvåld ska införas som en egen brottsrubricering.

Inga föreningar eller samfund som direkt eller indirekt bidrar till att upprätthålla patriarkala strukturer eller förtryck av kvinnor eller HBTQ-personer ska få bidrag från det offentliga.

Polis och socialtjänst måste ta hot och förtyck på allvar och ges ökade resurser.

Inför ett lokalt kompetensteam för att motverka våld i hederns namn. Lokala myndigheter och verksamheter måste utbildas i frågan och arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck samordnas i staden.

Den uttalat feministiska majoriteten i Stockholm måste ta de här problemen på allvar.

Att de inte agerar mer kraftfullt är inget annat än ett svek mot vårt samhälle. Vi får aldrig passivt se på när patriarkala normer och parallella samhällen får fäste. Vi kräver skarpa åtgärder här och nu. Män och kvinnor ska ha samma friheter och rättigheter, oavsett var i Sverige man bor.


Anna König Jerlmyr, gruppledare och oppositionsborgarråd (M)
Andrea Ström, vice ordförande socialnämnden, Stockholms stad (M)
Ole-Jörgen Persson, vice ordförande Spånga-Tensta stadsdelsnämnd (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Kvinnoförtryck i islams namn

ÄMNEN I ARTIKELN

Kvinnoförtryck i islams namn

Anna König Jerlmyr

Hedersvåld

Hbtq