Hög tid att förbjuda kärnvapen i Sverige

Replik från socialdemokrater om nedrustning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Maj Britt Theorin, Lawen Redar och Thomas Hammarberg vill se en kärvapenfri zon i Sverige.

DEBATT

REPLIK. I en utmärkt artikel klargör Margot Wallström för den svenska politiken mot kärnvapen. Den innehåller en serie av viktiga förslag för att begränsa kärnvapen och är i överensstämmelse med motioner från ett flertal arbetarekommuner till partikongressen.

Vad vi saknar är nationella åtgärder som en lag som förbjuder kärnvapen på svensk mark och en kärnvapenfri zon ensamt eller tillsammans med Finland.

Det finns nämligen inte en lag som förbjuder kärnvapen på svensk mark. Vi har en deklarerad princip att kärnvapen inte får föras in i Sverige men då kärnvapenmakterna varken bekräftar eller förnekar förekomsten av kärnvapen och detta inte kontrolleras, vet varken regering, riksdag eller svenska folket om kärnvapen förs in i Sverige.

Därtill kommer att en regering – låt säga en kommande borgerlig regering – själv kan bevilja eller vägra tillstånd till införsel av kärnvapen utan att tillfråga riksdagen.

En lag är brådskande och kan enkelt ske genom att den gällande kärntekniklag från 1984 tillförs en mening som finns i motsvarande lag i Finland: ”Det är förbjudet att införa kärnvapen i Sverige.”

Vi har svårt att tänka oss att Centern som länge arbetat mot kärnvapen skulle rösta emot en sådan lag eller mot en kärnvapenfri zon som Annie Lööf motionerat om.

En kärnvapenfri zon är en konkret åtgärd för att minska kärnvapenmakternas tillträde till svenskt territorium, främja avspänningen och öka vår säkerhet. De åtta kärnvapenfria zonerna i världen begränsar kraftig kärnvapenmakterna och omfattar 99 procent av allt land på södra halvklotet och 74 procent av allt land utanför kärnvapenmakterna.

Sverige drev länge kravet på en kärnvapenfri zon i Norden liksom i Europa. Det är dags att ta upp den frågan igen. Det skärpta läget i Östersjön ger en kärnvapenfri zon ny aktualitet.

Vi förutsätter att den socialdemokratiska partikongressen kommer att stödja också dessa krav.


Maj Britt Theorin, chef för svensk nedrustning 1982–1991, motionär
Lawen Redar, kongressombud
Thomas Hammarberg, kongressombud


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

LÄS OCKSÅ

Skrota kärnvapen i stället, Trump

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kärnvapen

Lawen Redar

Thomas Hammarberg

Margot Wallström