ÅSIKT

Ett svek mot dem som stridit för bättre löner

Slutreplik från Tiden om LO:s låglönejobb

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Lina Stenberg, kommunikationschef Tankesmedjan Tiden, menar att LO:s Utbildningsjobb är ett svek mot dem som stridit för högre löner.
DEBATT

SLUTREPLIK. Sedan den fackliga kampen inleddes för drygt 100 år sedan har kraven på höjda löner varit centrala. Att vi i dag är ett av världens mest jämlika länder är till stor del tack vare LO:s idoga arbete för högre inkomster för alla. I ett historiskt perspektiv är därför LO:s senaste utspel om sänkta löner uppseendeväckande.

Särskilt allvarligt är det i ljuset av trenden med sänkta löner som redan syns i flera sektorer. Den arbetande fattigdomen, en problematik som vår välfärdsstat i princip utraderat, är nu tillbaka.

Bland utlandsfödda är lönerna redan lägre än bland svenskfödda i samma yrken, och skillnaden bara ökar (se ”Språngbräda eller fallucka”, Tiden 2016).

Att working poor i så hög grad slår mot utlandsfödda är ingen slump. Diskriminering på arbetsmarknaden har bevisats i studie efter studie. Arbetskraft värderas efter ursprung.

Att LO nu lägger ett bud till Svenskt Näringsliv där lägre löner ingår i paketet, där utlandsfödda särskilt benämns som den grupp som paketet riktar sig till, är minst sagt oroande. För självklart är utbildning centralt i att jämna ut villkoren på arbetsmarknaden. Och särskilda utbildningsjobb i sig är positivt.

Men varför ingår lägre löner i en sådan lösning? LO kan inte vara ovissa om att det öppnar upp för ännu större löneskillnader och ännu mer diskriminering utifrån ursprung. Är detta inte ett svek mot generationer av kamp för jämlikhet?

Sviker inte LO dem som med risk för livet stridit för bättre löner? Kampen bör ju gå framåt – inte bakåt.


Lina Stenberg, kommunikationschef Tankesmedjan Tiden


Häng med i debatten, följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM